Доступність посилання

ТОП новини

На шляху до ЄС перед Україною ще багато труднощів.


Сергій Драчук

Прага, 6 жовтня 2005 – Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров вислухав у Брюсселі від голови Європейської Комісії Жозе Мануеля Дурау Баррозу не тільки перелік необхідних для України завдань на європейському шляху, але й підбадьорливі слова, що місце України в Європі й що двері для неї відчинені. Але оглядачі звертають увагу, що в труднощах на цьому шляху винна не тільки Україна, а й сам ЄС.

Європейський Союз уже розчарований тим, що відбувається в Україні, а особливо охолодили це ставлення останні корупційні звинувачення на адресу найвищих урядовців, сказав для “Радіо Свобода” аналітик лондонського дослідницького центру видавничої групи “Економист” Стюарт Генсел:

“У ЄС цілком усвідомлюють, наскільки серйозні звинувачення в корупції, і знають, що чимало проблем нікуди не поділися. Гадаю, це протверезило деякі враження від України в ЄС”.

За словами аналітика, подолати спадщину колишнього президента Леоніда Кучми виявилося важче, ніж сподівалися під час “помаранчевої революції”.

Про страх і захват, із якими дивляться на останні події в Україні її сусіди, пише в четвер і міжнародний щоденник “Інтернашонал Гералд Триб’юн”. Вони непокояться, що Україна так погрузне у внутрішніх чварах, що відкладе реґіональні справи аж до березневих парламентських виборів. Іще більше їх турбує, що реформи президента Віктора Ющенка можуть провалитися й залишити Україну не здатною здійснити повний перехід від старої радянської системи до демократії.

А Юрій Єхануров у Брюсселі, пише “Інтернашонал Гералд Триб’юн”, мусить переконати ЄС, що Україна далі йде шляхом реформ. В обмін Україна хоче запевнень, що зможе заснувати тісніші політичні й економічні зв’язки з ЄС, аж до перспективи можливого вступу.

Особливо ж Єхануров хоче від ЄС підтримати заявку України на вступ до Світової організації торгівлі, зазначає оглядач газети.

Але Стюарт Генсел зауважує, що в цій організації самої підтримки Євросоюзу буде не досить:

“Думаю, потрібно ухвалити ще багато рішень. Але їх, я б сказав, ЄС насправді не контролює. Багато що залежить від того, що вирішать вчинити інші країни, особливо ж США”.

І ще одна деталь української дійсності, на яку звертає увагу “Інтернашонал Гералд Триб’юн”: на відміну від колишньої прем’єрки Юлії Тимошенко, позицію якої в статті названо різко антиросійською, Єхануров каже, що переговори про вступ України до СОТ не мають поставити під загрозу взаємини України з Росією.

Упливові Росії присвячено й коментар у британському діловому щоденнику “Файнаншл Таймз”. Автор статті пише про брак послідовної політики ЄС щодо України, як також і Білорусі. Він пов’язує це не тільки зі “втомою” від нещодавньої хвилі розширення. Цій політиці також підрізає крила бажання не образити президента Росії Владіміра Путіна, пише коментатор. На його думку, запропонувати Україні й демократичній Білорусі хоч віддалену перспективу вступити до ЄС стало б життєво важливою підтримкою для опосіджених труднощами демократичних сил у цих країнах – а також сигналом Москві, що ЄС сам життєво зацікавлений у тому, що там діється. І це не змагання часів “холодної війни” – йдеться, як уважає автор статті в “Файнаншл Таймз”, про мир і стабільність у реґіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG