Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах стартувала кампанія, мета якої зняти з України поправку Джексона-Веніка.


Михайло Мигалисько

Прага, 13 жовтня 2005 р - Два колишні американські посли у Києві - Стівен Пайфер і Вільям Міллер - домагаються, щоб Конгрес Сполучених Штатів Америки до кінця року скасував поправку Джексона-Веніка. Сьогодні за океаном стартувала громадська кампанія, яка ставить перед собою таку мету. А колишні посли її очолили. Ще у квітні президент США Джордж Буш під час зустрічі у Вашингтоні з президентом України Віктором Ющенком закликав скасувати цю законодавчу поправку часів холодної війни, яка обмежує українську торгівлю і негативно впливає на політичий та інвестиційний імідж України. Однак американські законодавці досі цього не зробили.

Надія Мекконел, президент американської неурядової Фундації “US-Ukraine”, сказала радіо "Свобода", що нова ініціатива має на меті привернути увагу американських законодавців не відкладати на другий план це важливе для українсько-американських відносин питання:

“Як відомо, в політичному процесі є ціла низка справ, які привертають увагу усіх. Ми сподіваємося, що наше зусилля посприяє тому, щоб це питання внести до пріоритетів тих сторін, котрі їх вирішують. Ми також дуже задоволені тим, що два колишні американські посли в Україні, Біл Міллер та Стів Пайфер, погодилися бути співголовами коаліції організацій, які зацікавлені цією справою”.

Коли ж поправку Джексона-Венніка можуть зняти? Надія Макконел робить такий прогноз:

“Українська влада зажадала цього, а уряд США зобов’язався і висловився за скасування цієї поправки. Це зробили представники Адміністрації президента США та Конгресу. Завданням нашої коаліції є нагадати зацікавленим сторонам, щоб довели цю справу до завершення. Сподіваємося, до кінця цього року”.

Поправка Джексона-Веніка була запроваджена 1974 і накладає обмеження на торговельні відносини США з державами, які обмежують права своїх громадян на еміграцію. Після розвалу Радянського Союзу, президенти Сполучених Штатів щорічно скасовували дію поправки стосовно України. Для її остаточного скасування необхідне рішення Конгресу. У Палаті представників та Сенаті вже внесені відповідні законодавчі проекти. А тепер створена у Вашингтоні коаліція, яку очолили два американські колишні посли, домагається того, щоб Конгрес скасував поправку Джексона-Веніка стосовно України ще на теперішній законодавчій сесії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG