Доступність посилання

ТОП новини

Вільний птах – сигнал свободи чи загрози?


Людмила Ваннек


Прага, 18 жовтня 2005 року.

(Лунає пісня "Бітлз": "Free as a bird") "Вільний, як птах!" – Ця, здавалося б, така позитивна метафора, яка надихнула "Бітлз" на їхню останню пісню, тепер вже не видається позитивною до кінця. Вільне пересування птахів через кордони Європи - це вже сигнал загрози. Принаймні, коли йдеться про пташиний грип.

Як не пустити птахів - переносників хвороби до Європи?

З цього приводу дискутували у вівторок міністри закордонних справ країн Європейського Союзу, які зібралися у Люксембурзі.

Останньою ж країною, де зафіксували пташиний грип, була Греція. Міністр сільського господарства ще у понеділок повідомив:

"Це село з приблизно п’ятьма-шістьма сотнями жителів і дуже невеликою кількістю свійських птахів. Місце, де виявили джерело хвороби – ізольоване, це не якась велика площа з безліччю свійських птахів, там приблизно 20 штук. І вірус знайдений у живої птиці, а не в тієї, що померла від хвороби", - повідомив грецький міністр.

Раніше стало відомо про випадки захворювання птиці у Румунії та Туреччині. У Румунії зокрема – мова йде про штам вірусу пташиного грипу, небезпечного для людини.

Україна в цьому плані, реагуючи на швидке наближення хвороби до її кордонів, вирішила діяти спільно з Молодовою та Румунією. Щоб не допустити епідемії пташиного грипу - створили спеціальну комісію, повідомив про це у вівторок міністр аграрної політики Олександр Баранівський.

Фахівці обіцяють широко інформувати населення про вірус пташиного грипу. Інформувати, але не лякати! Власне про це, серед іншого, говорив Радіо Свобода керівник Українського Центру грипу професор Аркадій Фролов:

"У нас є система захисту території України від проникнення та поширення збудників особливо небезпечних інфекцій. Карантин вже введений на території окремих районів, (ті, що межують з Румунією, ), припинена закупівля птиці з Туреччини, Румунії, навіть вже і з Молдови".

Окрім згаданих керівником Українського Центру грипу професором Фроловим держав, Україна також запровадила заборону на імпорт птиці з Греції, азійської частини Російської Федерації, Казахстану і країн Південно-Східної Азії, де також зафіксовані спалахи цієї хвороби.

Дотаких же заходів вдається і Європейський Союз. Сьогодні на зустрічі у Люксембурзі міністр закордонних справ Великої Британії Джек Стро, повідомивши про це, додав:

"Докладаються великі зусилля, щоб допомогти Греції, Румунії, Туреччині, Росії й іншим країнам, у яких був виявлений вірус. Найважливіше – забезпечити адекватні заходи, які перешкодять переносу інфекції на людей", - вважає Джек Стро.

А комісар ЄС з питань здоров’я Маркос Кіпріану по закінченні люксембурзької зустрічі закликав об"єднати зусилля у боротьбі з цією хворобою:

"Жодна країна не може сама захиститися від пандемії пташиного грипу. Тут необхідна координація планів і взаємодія всіх країн ЄС. Передусім мова йде про медикаменти. Ми виробимо вакцину і почнемо розподіляти її, як тільки отримаємо перші сигнали пандемії".

Водночас фахівці застерігають, що запобіжного лікування від цієї хвороби проводити самотужки не можна.

Також слід пам’ятати що пересування птахів у повітрі – це не завжди загроза.

Сергєй Букрєєв, російський орнітолог, в інтерв’ю Радіо Свобода висловився так:

"Це питання, яке вимагає тоншого підходу і вивчення".

Отже і політ птаха (поки це питання не до кінця науково вивчене) також може викликати і метафори поетичні, як от у Біттлз: "Free as a bird"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG