Доступність посилання

ТОП новини

Ірак та Іран зміцнюють двосторонні відносини.


Петро Кагуй Прага, 22 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Триває триденний візит президента Іраку Джалала Талабані до сусіднього Ірану. Протистояння тероризмові та розвиток двосторонніх відносин – це основні теми переговорів президента Іраку з іранським керівництвом.

Учора, відразу після прибуття до Тегерана, іракський лідер назвав Іран “братньою державою”. А після зустрічі з іранським президентом Махмудом Ахмадінеджадом, лідер Іраку Джалал Талабані заявив:

“Як сказав президент Ісламської республіки Іран, безпечний та незалежний Ірак – відповідає інтересам не лише іракського керівництва, але й народу сусіднього Ірану. Вважаю, що іранці допоможуть нам у боротьбі з тероризмом – враховуючи, що зараз триває війна на знищення іракського народу – починаючи від шиїтів, курдів і усіх тих, хто відмовляється підпорядковуватися вимогам терористів”.

Зі свого боку, президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заперечив, що його країна постачає зброю іракським повстанцям. Іранський лідер підтримав нинішній політичний процес в Іраку, водночас, він звинуватив Сполучені Штати Америки у спробах заблокувати розвиток зв’язків між Тегераном та Багдадом.

Свого часу, що Сполучені Штати, а також і Великобританія звинувачували офіційний Тегеран, що він сприяє проникненню терористів на територію Іраку через ірано-іракський кордон.

Сьогодні ж президент Іраку Джалал Талабані зустрівся із найвищим духовним лідером Ірану Аятоллою Алі Хаменеї. Останній закликав іракське керівництво розробити графік виведення іноземних військ із Іраку. Він також поклав на Сполучені Штати відповідальність за акти тероризму в Іраку.

Під час триденного візиту до Ірану, президента Іраку Джалала Талабані супроводжують міністри планування та енергетики, а також низка високопоставлених співробітників міністерства закордонних справ. Кілька угод про співпрацю у ділянці торгівлі, реконструкції та безпеки - стали результатами цих зустрічей.

Нинішній візит керівника іракської держави до Ірану оглядачі називають історичним, оскільки це перший такий візит за майже 40 років. Останнього разу з офіційним візитом Іран відвідував президент Іраку Аюдель Рахман Ареф, який перебував при владі у другій половині 1960-их років. А від 1980 – до 1988 року Ірак та Іран перебували у стані війни.

Покращення відносин між Іраком та Іраном розпочалося після того, як в Іраку було сформовано уряд, до якого увійшли, зокрема, шиїти та курди. Ці етнічні громади Тегеран підтримував за правління режиму Саддама Хусейна.

Минулого тижня у Тегерані радник із національної безпеки Іраку Муваффак ар-Рубеї підписав із представниками іранської сторони угоду про боротьбу з тероризмом і про полегшення поїздок для іранських паломників до шиїтських святинь, котрі знаходяться на іракській території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG