Доступність посилання

ТОП новини

Форум "Спільнота демократичного вибору" у Києві.


Віктор Міняйло Київ, 2 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Учасники форуму країн Балто-чорноморсько-каспійського регіону, який сьогодні відбувся у Києві, ухвалили декларацію про створення Спільноти демократичного вибору як урядового і неурядового форуму співробітництва. Лідери країн оголосили про намір тісно співпрацювати “для досягнення міцного миру, демократії і процвітання на європейському континенті”.

У Форумі взяли участь президенти України, Грузії, Румунії, Молдови, Латвії, Литви, Естонії, Македонії та Словенії. Решта країн регіону представляли чиновники рангом нижче. Були й представники міжнародних організацій ООН, ОБСЄ, Ради Європи, НАТО. Від США привітати Форум приїхала заступник державного секретаря Пола Добрянські.

Спільнота демократичного вибору не спрямована проти інших країн, а створюється задля діалогу між прихильниками демократії, наголосив президент України Віктор Ющенко, відкриваючи форум. Цю тезу у тій чи іншій формі повторювали чи не усі промовці. А президент Грузії Міхаіл Саакашвілі навіть конкретизував, що спільнота не спрямована проти Росії. За його словами, якщо хто й виграє від демократичного розвитку сусіда, то це Росія.

Що Спільнота демократичного вибору не перешкоджатиме російським інтересам, так вважає і секретар Ради національної безпеки і оборони України Анатолій Кінах:

“Однозначно, Україна і Росія - дві дружні, братні держави. Є і будуть стратегічними партнерами. І поглиблення європейської інтеграції України абсолютно не суперечить нашим зусиллям створення сприятливих умов співпраці у напрямку на Схід, з тією ж Російською Федерацією. Головне, щоб співпраця відбувалася на рівноправних взаємовигідних умовах. Без спроб політичного чи економічного тиску. І я впевнений, що тільки так буде перспектива. Я впевнений, що стратегічна мета тієї ж Російської Федерації - формувати в Росії високий рівень європейських і світових стандартів, економіки, рівня життя громадян, демократії”.

Але в Росії дещо іншої думки про Спільноту демократичного вибору. Як повідомив директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий, хоча до Москви направили запрошення найвищого рівня, на форум прибув лише другий секретар Посольства. Цю дипломатичну відповідь Валерій Чалий прокоментував так:

“Це означає, що Росія помилково, на мій погляд, сприймає цю ініціативу, як антиросійську. І сьогодні у виступах президентів звучала думка, яка, я думаю, зацікавить Росію у майбутньому. І після аналізу того, що відбувалося на форумі, я думаю, росіяни по-іншому поставляться до цієї ініціативи”.

А президент України Віктор Ющенко запевнив, що зробить все необхідне, щоб на наступному форумі Співтовариства демократичного вибору Росія була представлена на вищому рівні. І вкотре зазначив, що Форум не ставить за мету бути проектом проти когось. “Це проект, як об’єднати, а не як роз’єднати”, – наголосив президент України.

“Нас всіх об’єднує демократія. З одної сторони, ми всі розуміємо, що демократичні цінності – це ті речі, до яких капілярно прагне кожна людина. Там вона знаходить реалізацію того, що в принципі вона відносить до своєї святості. Вона хоче вільно думати, вільно діяти, мати свободи і вольності. І немає сили, яка б сказала, що цього ти не маєш права робити у тій чи іншій країні. Можливо, ми на різному шляху досягнення цієї мети, чи на різній дистанції ще перебуваємо. Але про те, що це речі, які належать до канонічних, очевидно, немає потреби навіть відкривати дискусію. Можливо, через те, що вони є істинно святими, на майдан виходять мільйони людей і не просять нової пенсії, нової зарплати, а кажуть: “Дайте свободу!”

Але після закінчення Форуму спільноти демократичного вибору залишилося багато запитань без відповідей: які дійсні політичні і економічні цілі ставили його учасники, крім загальних фраз про демократію?

Чому одні країни Балто-чорноморсько-каспійського регіону були представлені президентами, а інші - нижчими за рангом посадовцями? Чому президент США Джордж Буш привітав Форум, а Євросоюз - ні?

Ці питання ми намагалися з’ясувати з директором Інституту глобальної і регіональної безпеки Леонідом Тупчієнком:

“Зібралися держави за зовсім іншим стандартом і критерієм. Не минуле їх об’єднує, а майбутнє. Вони нікому не протиставляють себе. Вони пропонують відповіді на питання: міжконфесійні, міжцивілізаційні відносини можна будувати не на конфронтації, а на спілкуванні. Це відповідь викликам глобалізації. Ці держави і їхнє спілкування мають перспективу, а отже, і наступну конкретизацію”.

- На вашу думку, які економічні перспективи у цієї спільноти?

- Про це говорити ще рано, тому що вони можуть скластися не тільки між цими державами, але і в їхньому спілкуванні з іншим світом. Це одне з найскладніших випробувань, і я думаю, що якийсь час їм доведеться якусь ціну заплатити. Але це та ціна, яка збігається з ціною за реформи всередині цих країн. Отже, і в цьому плані є перспектива. Неблизька, але дуже ефективна.

- Леоніде Сидоровичу, чому, на Вашу думку, одні країни брали участь - інші не брали. Чому Буш привітав спільноту, а Євросоюз не привітав?

- Для Буша це дуже важливо, тому що для нього будь- яка конфігурація поза Європейським Союзом – це потенційний його союзник. А Євросоюзу це потенційний конкурент. А що стосується представлення, то, очевидно, є якісь проблеми між країнами. Сподіваюся, це питання, яке може вирішити тільки час.

Так вважає директор Інституту глобальної і регіональної безпеки Леонід Тупчієнко.

Наступний форум Спільноти демократичного вибору відбудеться в Бухаресті навесні наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG