Доступність посилання

ТОП новини

Термін формування передвиборчих списків закінчився.


Тетяна Ярмощук Київ, 26 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – останній день, коли політичні сили, які хочуть брати участь у виборах-2006, могли провести з’їзди. Подати ж списки на реєстрацію до ЦВК потрібно не пізніше 30-го грудня. Отже, розстановка сил на арені змагань за парламентські місця визначена.

У неділю на свої з’їзди збиралися ті, кого експерти не вважають лідерами парламентського марафону. Скажімо, не надто відома “Єдина родина” об’єдналася з “Жінками України” – не плутати Жінок за майбутнє України – у блок “Сонце”. Партія “Трудова Україна” на чолі з Валерієм Коновалюком піде на вибори самостійно. Так само, як і створена покійним Георгієм Кірпою партія “Відродження”, на чолі якої начальник Укрзалізниці Василь Гладких, а серед знайомих облич - екс-міністр оборони Олександр Кузьмук та екс-зять екс-президента Леоніда Кучми Ігор Франчук.

Партія УНА-УНСО відмовилася блокуватися з Консервативною партією Георгія Щокіна, через антисимітські настрої пана Георгія. Члена проводу УНА-УНСО Ігор Мазура вважає, що:

“Антисемітський підхід Консервативної партії України лише шкодить інтересам України. Ми вважаємо, що українці мають стати домінуючою частиною нашої влади. Разом з тим, представники інших національностей, які також працюють на благо України, повинні мати можливість проявити свою волю, свою ініціативу у владних структурах,” – сказав Ігор Мазур в інтерв’ю радіо “Свобода”.

Якщо б вибори відбувалися наприкінці грудня, то у новий парламент потрапили б не більше шести політичних сил, пророкують соціологи: Партія Регіонів, “Наша Україна”, Блок Тимошенко, комуністи, соціалісти та блок Литвина.

В перших п’ятірках – не тільки політики-важковаговики, але й співаки, космонавти, журналісти, телепродюсери, спортсмени. Руслана Лежичко прикрашає наше українську п’ятірку, Софія Ротару – Литвинівську, на Ольгу Герасимюк в Нашій Україні є Андрій Шевченко в БЮТ тощо. Прем’єр-міністра Єханурова в Нашій Україні має врівноважити найбагатший в Україні Ахметов з Регіонів, омбудсмена Ніну Карпачову з тих же Регіонів - голова Верховного суду Василь Маляренко в блоці Литвина і всіх їх разом – Віталій Кличко на чолі ПОРИ.

Не хочуть дивувати списком хіба що комуністи. “Ніяких нових облич, бійці мають бути перевірені”: каже їхній лідер Петро Симоненко.

“Точилася боротьба навколо того, яким буде склад нашої фракції. Я глибоко переконаний, що основна теза, з якою вийде пленум до делегатів з’їзду, має бути переконані бійці нашої партії, це мають бути ідеологічно-переконані бійці нашої партії”.

Водночас, нашоукраїнець Борис Беспалий, запевняв кореспондентку радіо “Свобода”: всі, хто обіймає несумісні з депутатством посади, на вибори не підуть

“Ми пред’явили виборцям всю нашу команду, щоб не виникали сумніви що є наша команда, команда Ющенка. А далі вже йдуть моменти технологічні. Ті, хто обіймають несумісні з депутатством посади не будуть балотуватися, щоб не виникала проблема сумісництва”. Іменам лідерів, під час формування передвиборчих списків-2006, приділяли більше уваги ніж на минулих парламентських виборах, однак загалом стратегія формування списків не змінилася, - повідомив в інтерв’ю радіо “Свобода” експерт політичних програм Центру Разумкова Олександр Литвиненко. “Є певні новації у формуванні іміджів блоків та партій, більш персоніфіковано, більше імен. А в плані формування списків нічого нового не з’явилося. Так само відомі актори, так само жінки”.

Бажання брати участь у виборах блоків, так званих “аутсайдерів”, Олександр Литвиненко пояснює так:

“По перше, просто взяти участь – це вже політичний мотив. По друге, є ж і місцеві вибори, якщо не пройдуть у Верховну Раду, то можуть взяти певні місця в обласних, районних радах”.

Між тим, впродовж останніх тижнів, як засвідчило соціологічне дослідження “Соцісу”, рейтинги всіх політичних сил – лідерів парламентської кампанії, дещо впали. Виняток - рейтинг “Нашої України”, який зріс зріс на 4%. Експерти пов’язують це з газовим тиском на Україну і зміцненням довіри до Юрія Єханурова, який очолює список “Нашої України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG