Доступність посилання

ТОП новини

Як вплинули знакові події початку року на настрої українців?


Кирило Булкін Гості: кандидати філософських наук Тетяна Метельова та Максим Розумний.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 13 січня 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”, у студії ведучий Кирило Булкін, вітаю вас.

Сьогодні наша тема – Як вплинули знакові події початку року на настрої українців?

Гостями студії є кандидати філософських наук Тетяна Метельова та Максим Розумний.

Наш телефон 490-29-05, і я хочу звернути вашу увагу, шановні слухачі: сьогодні ми прийматимемо ваші дзвінки одразу після початку програми, тобто по закінченні випуску новин.

Ви можете ставити свої запитання до наших гостей, а також – увага! – як виняток, сьогодні ми пропонуємо вам можливість і розповісти про своє ставлення до ключових подій початку року, але дуже стисло, протягом 30-40 секунд. Тож готуйте свої запитання і репліки. Від початку року ще не минуло й двох тижнів, але цей час умістив у себе цілу низку знакових і напружених подій. Підписання газової угоди, вступ у дію політреформи, постанова парламенту про відставку уряду, зустріч президентів України й Росії...

Як кожна з цих подій і всі вони разом вплинули на настрої українців? Це ми спробуємо з’ясувати протягом нашої розмови, а на початку я хочу запитати в шановних гостей, що вони вважають найголовнішими подіями за ці бурхливі два тижні та як би розставили ці події за рейтинґом значущості. Будь ласка, три-чотири позиції, починаючи від найважливішої.

Тетяна Метельова

Загально зрозуміло, що це, мабуть, і газова криза, яка призвела до загострення стосунків україно-російських, і спроба відставки парламенту. Я б не ставила не перше місце вступ в дію конституційної реформи, оскільки ця подія була запланована. Ці події є найважливішими, оскільки вплинули на ставлення пересічних українців до важливих питань політичного життя.

Максим Розумний

Я би ці події не поставив в ряду пріоритетів, а в ряду логічного зв’язку. Насправді, вони між собою пов’язані і мають один вектор – спрямовані до виборів 2006 року.

Якщо говорити про вплив, про думку, свідомість громадян України, я думаю, що якби наші політики не вважали себе дуже важливими, колізії, пов’язані з урядом, ВР, то все ж таки стосунки з Росією належать до більш значущих подій, явищ, які відстежуються на рівні індивідуальної свідомості, так і загалом суспільства.

Кирило Булкін

А зараз я пропоную перейти до передбачень і поговорити про те, що, власне, і винесене в заголовок нашої сьогоднішньої програми: як ті події, про які ми вже згадали на початку, вплинули (і ще вплинуть) на настрої громадян України – і, відповідно, на можливі рейтинґи політичних сил.

Поштовхом для цієї частини розмови нехай стане матеріал мого колеги Сергія Грабовського, в якому він аналізує дані двох останніх соціологічних досліджень. Одразу хочу попередити слухачів, що матеріал насичений цифрами, щось, можливо, буде важкувато сприйняти на слух, але справа того варта, ці цифри лунатимуть і далі в нашій розмові, коли гості коментуватимуть дані досліджень.

Сергій Грабовський

За останні дні оприлюднені результати двох всеукраїнських соціологічних досліджень. Перше з них проведене Фондом "Демократичні ініціативи". Згідно з ним, Партія регіонів посідає перше місце у передвиборчих перегонах; за неї проголосували б 25% опитаних, на другому місці - Блок Юлії Тимошенко, за яку готові проголосувати 14,6% опитаних, "Наша Україна" на третьому місці -11,2%, Соцпартія набирає 4,2%, Компартія - 3,2%, Народний блок Литвина одержав підтримку 3,7% опитаних, блок "Народна опозиція" - 3,3%.

Це дослідження містить й інші цікаві результати. Так, 46% респондентів сказали, що газова криза у стосунках Росії з Україною не вплинула на їхній вибір на користь того чи іншого блоку або партії. 13% сказали, що ситуація схилила їх до того, щоб проголосувати за тих, хто підтримує більш тісне економічне співробітництво з Росією. Так само 13% опитаних сказали, що після цього вони схильні проголосувати за тих, хто відстоює економічну незалежність від Росії. І 28% не змогли визначитися в цій ситуації. Дослідження проводилися з 17-го по 29-те грудня. Соціологи опитали 2 009 респондентів, старших від 18 років. Похибка даних не перевищує 2,2%.

Друге опитування проведене Всеукраїнською соціологічною службою. Згідно з його результатами, Партія регіонів посідає перше місце в перегонах з результатом 22,7%, на другому місці БЮТ з результатом 15,7%, на третьому блок "Наша Україна" - 15,3%, за Соцпартію готові проголосувати 9,6% респондентів, за блок Литвина - 8,8%, за Компартію - 7,8% і за Блок "Не Так!" - 3,1%. Згідно з опитуванням, 31,1% опитаних довіряють лідерові блоку її імені Юлії Тимошенко, 26,1% - голові Верховної Ради Володимиру Литвину, 24,5% - Президентові Віктору Ющенку. Прем''єр-міністру Юрію Єханурову довіряють 20,4%, секретареві Ради національної безпеки й оборони Анатолію Кінаху - 17,2% опитаних. Дослідження проводилося з 20 грудня 2005 року по 3 січня 2006 року. Соціологи опитали 3957 респондентів. Похибка даних не перевищує 1,5%.

Кирило Булкін

Чи щось вас здивувало у цих даних, які оприлюднили соціологи? Я зі свого боку звернув би увагу на різницю у цифрах двох вказаних досліджень, особливо того, що стосується прихильників політичних сил другого ешелону. Перші лідери в рамках похибки, то щодо тих сил, які на межі 3%, то там ці дані різняться. Як би ви це прокоментували?

Максим Розумний

Я би звернув увагу на те, що опитування проводилося в останні числа грудня, і сказати про динаміку, особливо в післяноворічний день особливо важко, на вплив цієї газової кризи. Тобто 13% голосів в один бік схилилися, 13% в інший. Це означає тільки одне, що тих, хто не визначився, стає все менше.

Коли ми говоримо про рейтинги партій, то вони в принципі протягом кількох місяців перебувають в тих самих показниках. Якщо додати всі ці цифри, то в нас виходить близько 70%. У нас ще 30% запасу. Теоретично може з’явитися сила, яка набере 30% і стане першою. Після 20 грудня з’явилися нові суб’єкти, які заявили про себе, як про такі, які здатні перейти 3% бар’єр. Похибка 2,2%.

Тетяна Метельова

Соціологічні служби дискредитували себе минулими виборами президентськими. Однак, це певний орієнтир, на який певна частина населення схильна орієнтуватися, брати до уваги значення цифрові. Існує до половини населення, так чи інакше, на рівні підсвідомому цей механізм спрацьовує. Люди, які схильні віддавати свої голоси, при чому, які готові віддавати в останній момент, за тих, хто має лідерство.

У нас ще є два з половиною місяців до виборів. Ситуація, яка буде сповнена, на моє глибоке переконання, знаковими подіями, так чи інакше впливати на розстановку сил. Попередньо всі розуміють, хто веде лідерство, хто перший на перегонах, а в другому ешелоні істотні зміни цілком можливі.

Кирило Булкін

Як на Вашу думку, вплинули ті ключові події початку року, про які ми говоримо, на українське суспільство на шкалі “розкол чи єдність”? Тут говорилось про те, що більше поляризується, з іншого боку, начебто суспільство має в кризові якісь моменти єднатися. Але знову ж таки такого не спостерігається.

Максим Розумний

Я починав говорити, що ця конфліктна ситуація, яка зачіпає дуже глибокі шари свідомості, психології, поділ на “своїх-чужих”, поява ворога, то це ті мобілізаційні речі, які завжди впливають на політичний вибір, його радикалізують, його зміцнюють.

Справа в тому, що в нашій ситуації, коли за ось цим газовим питанням, яке поставило знову питання про цивілізаційний вибір в широкому контексті послідували дуже неприємні події, які говорять про слабкість української влади, про відсутність консолідації, знову незрозумілі ситуації, знову взаємні звинувачення і здрібнення масштабу вітчизняної політики перед лицем дуже серйозних цивілізаційних викликів.

Тетяна Метельова

Ці знакові події мали певний провокативний зміст, на мій погляд, очевидно, не були спеціально інспіровані. Ви, пане Максиме, праві, що певний ступінь зростає невизначеності, тому що дискредитує сама влада у всіх своїх частинах, в тому числі, протилежних себе, знижуючи свій рівень відповіді на ті виклики дійсності, яка їм надає.

З другого боку, сама гострота ситуації веде до певної структуризації суспільних позицій, як на мене. Тут в невигідному становищі опиняється офіційна влада, репрезентована структурами НСНУ, президентськими, тощо. Вимушена політична поведінка, спрямована на пошук компромісу, завжди є електорально невигідна. Тому ця провокація, як на мене, ставить в більш вигідне становище якраз її опозицію в усіх її постановах, але, здається, помаранчевої опозиції щодо помаранчевої влади, тобто БЮТ.

Кирило Булкін

Сьогодні пролунало від пані Тетяни сподівання на наступні яскраві політичні події ще до виборів. Якими Ви саме бачите найближчі яскраві події? Як вони можуть змінити ситуацію в Україні і реакцію українців?

Тетяна Метельова

Очікувати події в контексті цього урядового скандалу, спроби відставки або відставки, хто як оцінює, тому що ситуація ще зовсім не закінчилася і не розв’язалася, бо ВР займає свою позицію, Президент і проурядові свою.

По-друге, мене дуже непокоїть у зв’язку з відставкою уряду коментар, який пролунав від людини, яку до цього часу знала в правовому сенсі вельми грамотною і коректною – це Микола Катеринчук, який запропонував ситуацію з КСУ, здатним втрутитися в проблему і розв’язати таким чином, щоб Президент призначив всіх суддів КСУ (йому не надані такі владні повноваження).

Подібні висловлювання, а тим паче, якщо з’являться спроби реалізувати ці пропозиції в життя, і стануть тими знаковими подіями. Я прогнозую дестабілізацію на вищому керівному рівні у зв’язку з ініційованою відставкою.

Максим Розумний

Мабуть, для контрасту спробую якісь прогнози більш оптимістичні використати. Вони знову ж таки для контрасту будуть мати стосунок більше до післявиборчої ситуації. Я сподіваюся, що ми матимемо цих 4 роки без виборів. В цей час не буде штучних викликів перед нашою політичної елітою, які змушують її махлювати, які змусять її почути оцих людей, що ми почули з ефіру і їхню вимогу до відповідальності, і все ж таки наш політикум зуміє зорганізуватися.

Я вірю, що в новій ВР, може вона буде несподіваною для нас, але створиться все-таки коаліція дієздатна, яка зніме частину відповідальності з Президента, принаймні ту, яка не належить йому по Конституції.

Кирило Булкін

Ця коаліція буде пропрезидентська чи протипрезидентська?

Максим Розумний

Я сподіваюся, що вона не буде протипрезидентська, але не думаю, що вона буде підконтрольна Президенту.

Кирило Булкін

Дякую за участь у програмі!

До нових зустрічей!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG