Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарій Юрій Костенко про злочини комуністичного режиму в Україні.


Прага, 27 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська делегація у Парламентській Асамблеї Ради Європи запропонувала включити у проект конкретних рекомендацій щодо засудження злочинів комуністичних режимів – окремий пункт про голодомор в Україні 1932-33 років. За цю пропозицію проголосувало 85 європарламентаріїв. Однак, для схвалення вже самого основного документу – Рекомендацій, у ПАРЄ не вистачило голосів.

Багато міжнародних оглядачів називають рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо засудження злочинів комуністичних режимів – половинчастим. Оскільки схвалена резолюція є - лише політичною декларацією.

І все ж що означає ця резолюція про засудження злочинів комуністичних режимів для Української Держави? Своїми міркуваннями з цього приводу поділився з Радіо «Свобода» Юрій Костенко, який є одним із тих, хто представляє Україну у Парламентської Асамблеї Ради Європи:

«Сам факт ухвалення ПАРЄ такої резолюції відкриває Україні можливості у майбутньому ставити це питання перед Росією, яка успадкувала не лише активи колишнього СРСР, але й усі юридичні зобов’язання Радянського Союзу.

Для України це означає - можливість поставити цю проблему на розгляд Верховної Ради. Чітке формулювання своїх запитів щодо відповідальності Росії за ці жертви. І так, як сьогодні Німеччина виплачує жертвам нацистського режиму в інших країнах, так і в майбутньому Україна може ставити такі ж вимоги до керівництва російської держави».


Народний депутат України Юрій Костенко також вважає, що вирішувати усі практичні питання стосовно злочинів комуністичного режиму СРСР мала б сама Україна:

«В юридичному плані це все має робити українська Верховна Рада. А це, що зробила Парламентська Асамблея Ради Європи, вона – в цілому засудила злочини колишнього комуністичного режиму, практику, яку породив комунізм. А усе інше залежатиме від України, її найвищого законодавчого органу, у першу чергу. Поки що, я можу сказати, що в Україні не має необхідної кількості депутатів, які були б готові до такого ухвалення резолюції українського парламенту».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG