Доступність посилання

ТОП новини

Хвиля гніву в арабо-мусульманському світі з приводу карикатур на Пророка Мухаммеда в скандинавській пресі.


Зиновій Фрис Прага, 31 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Мусульманська релігія, як відомо, взагалі забороняє зображати Пророка Мухаммеда. І коли данська консервативна газета ЮЛЛАНДС-ПОСТЕН ще у вересні минулого року опублікувала, а згодом норвезька МАГАЗІНЕТ передрукувала карикатуру на Пророка, де його в одному з 12-ти сатиричних малюнків зобразили в тюрбані у вигляді бомби, що має вибухнути, мусульманський світ запротестував.

Зокрема Міжнародна спілка мусульманських богословів і правознавців закликала керівників Данії посісти тверду позицію щодо посягань на мусульманську націю і Пророка. В іншому випадку, мовилося в спеціальному меморандумі, спілка буде змушена закликати мільйони мусульман в усьому світі бойкотувати данські товари та бізнес.

Відносини між Данією і арабо-мусульманським світом почали стрімко загострюватися після того, як данський уряд відмовився вживати якихось заходів у цій справі, посилаючись на "свободу слова". Багато країн, в тому числі Іран і Саудівська Аравія, у відповідь висловили своє обурення, а деякі інші мусульманські держави навіть відкликали своїх послів. Наприкінці січня Лівія навіть оголосила, що закриває своє посольство в Копенгагені. В кількох арабських країнах данські товари вилучені з торгівлі, або лунають заклики бойкотувати їх. Тим часом європейський комісар з торгівлі Пітер Мандельсон під час зустрічі з одним із саудівських міністрів просив передати уряду, що бойкот данських товарів означатиме бойкот європейських товарів.

Данський уряд знову і знову пояснює, що не вважає своїм обов"язком вибачатися за карикатури, оскільки поважає свободу слова. "Ні данський уряд, ні данська нація не можуть нести відповідальність за публікації в незалежному виданні", - заявив прем"єр-міністр Андерс Фог Расмуссен.

І ще одна одна його цитата: "Газети є вільними і незалежними і самі вирішують, що їм публікувати. Якщо вас цікавить моя особиста думка, то я можу сказати, що я поважаю віру людей інших релігій, особисто я б ніколи не малював Мухаммеда, Ісуса чи інші релігійні образи в жодній із форм, які могли б образити інших людей. Однак ми наполягаємо, що в Данії є свобода висловлювання і свобода слова, а це означає, що ЮЛЛАНДС-ПОСТЕН чи будь-яке інше видання може публікувати карикатури і статті, які вони вибирають у межах закону".

А редактор газети ЮЛЛАНДС-ПОСТЕН Карстен Юсте висловив жаль з приводу того, що справа набула такого скандалу. Він заявив, що газета не мала найменшого наміру образити мусульман і що його видання, як і все данське суспільство, поважає свободу релігії.

Професор Гілал Хашан, експерт з ісламу Американського університету в Бейруті, вважає, що в епоху глобалізації редактори газет не можуть більше очікувати, що все, про що вони пишуть, стосується лише місцевої аудиторії – в даному випадку Данії.

Причину ж невдоволення карикатурами на Пророка Мухаммеда в скандинавській пресі професор Хашан пояснює так: "Західні суспільства є світськими, мусульманські ж – дуже релігійними. Мусульманська політична соціалізація є надзвичайно глибокою і релігійне навчання є обов"язковим для мусульманських дітей".

Професор Хашан вважає, що в мусульманському світі є необхідні дискусії про релігію і роль ісламу в суспільстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG