Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з Петром Симоненком.


Марина Пирожук Аудіозапис інтерв’ю:

Київ, 10 лютого 2006 року.

Марина Пирожук: Пане Симоненко, вітаю Вас і дякую, що знайшли час для радіо “Свобода”. Хотілося б розпочати розмову з такого запитання.

Нещодавно ПАРЕ різко засудила злочини комуністичного режиму. До його жертв Асамблея віднесла осіб, вбитих у масовому та персональному порядку, знищених у концтаборах, а також осіб, які зазнавали голоду і депортацій, катувань, примусової праці та інших форм масового фізичного терору. Ви сказали, що це такий собі брудний піар-хід крайніх націоналістичних сил, зумовлений емоціями або незнанням".

А що не знають, за вашими даними в ПАРЕ, адже голодомор, знищення в концтаборах людей, катування – це загальновідомі речі?

Петро Симоненко: Сьогодні ПАРЕ використовується націоналістами країни і режимом, який не здатний нічого зробити для народу України тільки з однією метою – топтатися по праху людському і повертатися в історію, не роблячи висновків для сучасного. Якраз нині режим за підтримкою ПАРЕ, яка користується подвійними стандартами випестуваний тим, який є , за оцінками народу. Злодійським режимом. Ми комуністи з повагою ставимося до історії України і вивчаючи її, розуміючи, що вона була і трагічна і велична, ми сьогодні з трагічних сторінок робимо висновки, аби не повторювати у майбутньому.

Марина Пирожук: Пане Симоненко, останнім часом рейтинг КПУ різко впав, порівняно з тими показниками, які комуністи мали на початку незалежності. Знаний історик, професор Володимир Сергійчук вважає, що якби КПУ власне стала українською партією, то такого падіння рейтингу не було б. Чи згодні ви з такою думкою?

Петро Симоненко: Я вважаю, що сьогодні, в тому числі і розгляд питання в ПАРЕ щодо українського питання і ролі комуністів України показує наскільки ми граємо сьогодні вагому роль, бо ми сьогодні кістка у горлі цьому режиму, який продовжує далі знищувати Україну. Замість Кучми залишився кучмізм.

Пане Симоненко, відомо, що комуністи голосували за відставку уряду Єханурова внаслідок газових угод, що були підписані між НАК “Нафтогазом” та РосУкренерго. Разом з вами голосували Партія регіонів, СДПУ(о), БЮТ та інші. Але в кожної політичної сили була своя мотивація. Скажімо БЮТ вважає, що українська сторона пішла на догоду Росії і підписавши такі угоди, які вигідні передовсім Росії, зрадила національні інтереси України. Якими мотивами керувалися Ви?. Вам часто закидають ваші опоненти, що у газовій ситуації комуністи переймалися якраз більше інтересами Росії?

Петро Симоненко: Я на такі плітки і вибачаюся дурні закиди опонентів на адресу компартії не відповідав би. Але на початку грудня минулого року ми поставили питання щодо відповідальності за соціально-економічну політику уряду Тимошенко, Єханурова. Тоді нам не повірили. Ми збирали підписи. Але виникла газова криза. Які треба висновки зробити з цього? Ми ініціювали відставку уряду, ВР відправила.

По-перше, уряд Єханурова сам себе відправив у відставку, він знехтував народом України, коли пішов у повному складі на вибори. Його не цікавить, як живе народ. Це з його вини в тому числі Холодомор в Алчевську організований, як і те, що практично вимерзає Олександрія, чи проблеми Феодосії. Це якраз нездатність уряду сьогодні проявляється у зв’язку з тим, що він весь пішов на вибори. Крім того, що ми комуністи давали соціально-економічну оцінку, уряд сам знехтував довірою народу, обдурив народ і пішов на вибори.

Якщо ми говоримо про газову кризу, то вона показала, по-перше, що Ющенко взяв від свого батька Кучми структуру РосУкренерго , через яку клан Кучми відмивав брудні гроші, він взяв на озброєння. Чому я про це кажу? Є державна структура НАК “Нафтогаз” України, є РАО “Газпром”, то нехай державні структури і укладають угоди.

По-друге, показали наскільки загрозливою є ситуація для національної безпеки з газом. І її треба вирішувати тільки на міждержавному рівні через укладення угод і розвитку Єдиного економічного простору. Іншого шляху не має.

Марина Пирожук: Після газових угод в українсько-російських стосунках були проблеми ще з маякам, потім була м’ясна і молочна криза. Як ви кваліфікуєте такі дії з боку Росії?

Петро Симоненко: Я в першу чергу хочу розібрати їх з боку України.Мене менше цікавить Росія, мене більше цікавить, що робить уряд України для захисту національних інтересів. Маяк. В Україні не має військово-морських сил. Не має торговельного, риболовецького флоту. Що треба робити? Налагоджувати нормальні стосунки, виходячи з того, що маяк- це власність України. Що робиться? Розпалюється в першу чергу ворожнеча в Україні.

Коли говоримо про молоку і м’ясну кризу. Зараз звинувачують, чому Росія не купує. А я хочу спитати. А нагодували власний український народ молоком, м’ясом, сметаною, маслом за достатньою ціною, аби люди сьогодні лікувалися від того ж туберкульозу. Ні, не нагодували. І в даному випадку олігархи в Україні використовують в першу чергу для того, щоб збити ціну закупівельну на молоко. І якраз вони знущаються, що начебто Росія винна. Ви спочатку розберіться, чому не завантажуються наші молокозаводи, чому ця ціна не доступна для нашого селянина, чому сьогодні у селянина так дешево купують молоко?

І третє. Сьогодні треба терміново дати доручення СБУ розслідувати заяву представника “Інтерполу” в Україні (слово незрозуміле), який сказав, що в партіях є його клієнти. Тобто, сьогодні на вибори пішли ті, хто розшукується “Інтерполом”.

Марина Пирожук: За даними видання “Кореспондент”, у комуністів іде багато коштів на виборчі ролики. Звідки ви берете кошти?

Петро Симоненко: Я вибачаюся, нехай вони дурню не розказують, що на ролики, а все те, що розказують, то розказується з зовсім іншою метою.

Я хочу також привернути увагу. Сьогодні одна секунда на каналі “1+1” коштує півтори тисячі гривень. Кого ви бачите сьогодні на каналі “1+1”? Кого на “Інтері” бачимо, на УТ-1, на інших каналах?

Марина Пирожук: Пане Симоненко, ваш виборчий ролик зорієнтований швидше на молодь. Ви змінили орієнтацію щодо цільової аудиторії, так би мовити? Чому ви звертаєтеся саме до молоді?

Петро Симоненко: Якщо Ви уважно подивитеся нашу програму, то ми першим параграфом визначили, що молоді держава повинна забезпечити гідне майбутнє. Сьогодні Україна – це вимираючий народ. Це відповідь на всі ті запитання, які торкаються відносно нинішньої влади. Нинішня влада продовжує геноцид проти власного народу, а це є вже ознаки злочину проти людства.

Марина Пирожук: Пане Симоненко, а хто сьогодні є з учасників виборчої кампанії вашим конкурентом, а хто є опонентом?

Петро Симоненко: Сьогодні є зареєстровано 45 партій, але в Україні немає 45 ідеологічних течій. Є одна течія – це комуністична як ідеологічна, а решта відстоюють інтереси капіталу.

В даному випадку ми заявляємо, що нас підтримують понад 210 громадських організацій, з якими ми спілкуємося: ветеранський рух і різні інші, нас підтримує сьогодні церква, у нас сьогодні блок -комуністи, безпартійні і віруючі.

В даному випадку ми якраз і спираємося на волю народу, з яким разом написали програму, з яким ми сьогодні готуємося до виборів, представників котрого ми включили до всіх списків: від сільської ради до Верховної Ради.

Марина Пирожук: Тобто, у вас немає конкурентів?

Петро Симоненко: А у нас і не може бути конкурентів, бо ми зі своїм народом, ми не конкуруємо зі власним народом.

Марина Пирожук: А з ким у вас спільний електорат? З партією “Регіони України”, з соціалістами? Чи теж таких немає?

Петро Симоненко: Ви ж прекрасно розумієте, що партія “Регіони України”, соціалісти і інші спекулюють на людській біді, на людському горі, вони жодного позитивного питання для народу України не вирішують і не виконують того, що обіцяли.

Марина Пирожук: А які нові ідеї ви збираєтеся запропонувати на цій кампанії виборцям, аби наростити ваші капітали?

Петро Симоненко: Головна наша ідея – це голосуй за своїх, за тих, кого ти знаєш, і ніколи не голосуй за тих, хто дає хабара чи принижує тебе.

Друга головна ідея (це тільки комуністи можуть зробити) – це єдиний народ, єдина Україна, бо якраз після виборів Президента України, коли прірву викопали між Сходом і Заходом (навмисно це робили), сьогодні чинять ці ж самі блоки, чи блок “регіоналів” чи “НУ”, чи БЮТ, чи соціалістів, чи “народників”. Продовжуються й надалі утримувати розколотий народ України.

То ми – це єдина на сьогодні партія, яка намагається, і ми все будемо робити, щоб був єдиний народ і була єдина Україна.

Марина Пирожук: Ви завжди наполягали на наданні російській мові статусу другої державної мови. Чи будете ви це питання і зараз порушувати?

Петро Симоненко: Головне сьогодні – це визначити і вирішити всі соціальні питання, треба заспокоїти суспільство і далі демократичним шляхом визначитися щодо використання мов.

Марина Пирожук: Які політтехнологи на вас працюють?

Петро Симоненко: Головний політтехнолог – це наш народ України.

Я вважаю, Марино, що Ви все-таки розумний журналіст і такі запитання нам ніколи не будете ставити, бо ми не використовуємо політтехнологій, які сьогодні є брехливими і робляться за великі гроші з однією тільки метою: обдурити народ України.

Ми зі своїм народом. І залишимося назавжди.

Марина Пирожук: Пане Симоненко, дякую Вам за розмову.

А нашим слухачам нагадаю, що сьогодні гостем рубрики “Перед мікрофоном “Свободи” був лідер КПУ Петро Симоненко, з яким розмовляла Марина Пирожук.

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG