Доступність посилання

ТОП новини

Знущання над в’язнями в Іраку: нові фотографії про події 2003 року.


Петро Кагуй Прага, 16 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Нові фотографії та відеозапис про знущання американських військовослужбовців над іракськими ув’язненими у тюрмі Абу-Ґрейб неподалік Багдада, оприлюднив учора австралійський телеканал SBS.

Це може спричинити нову хвилю протестів, особливо в арабському у світі. Ці фотографії вже продемонстрували окремі арабські телеканали, з’явилися вони у пресі та інтернеті.

У зв’язку з цим Сполучені Штати не виключають можливого нового витка насильства проти американських солдатів у різних країнах світу. Водночас, представники офіційного Вашингтона наголошують, що йдеться не про нинішні події, а про події 2003 року. У цій справі вже проводили ретельне розслідування, і було покарано понад 25 військовослужбовців.

Ще у травні 2004 року, коли спалахнув скандал довкола в’язниці Абу-Ґрейб, міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфельд заявив в американському конгресі, що окрім опублікованих раніше у пресі фотографій, виявлено й інші фото- та відеоматеріали. Але якщо їх оприлюднити, то це ще більше напружить обстановку.

І ось уже тепер австралійський телеканал продемонстрував деякі нові фотографії та відеозапис. На них зображені, зокрема, повністю голі в’язні із капюшонами на головах, яких змушують перебувати у різних образливих сексуальних комбінаціях.

Після того, як оприлюднили першу серію фотографій із в’язниці Абу-Ґрейб у 2004 році, на лаві підсудних опинилися 9 американських військовослужбовців. Найвище покарання отримав старший наглядач в’язниці Чарльз Ґрейнер. Його визнали винним у змові, непристойних діях та сексуальному знущанні і засудили до 10 років позбавлення волі. А його колишню подругу, рядову Лінду Інґленд засудили до 3 років ув’язнення.

Після учорашньої публікації нових фотографій, радник Держдепартаменту Сполучених Штатів Джон Беллінджер визнав, що ці фотографії є свідченням жахливого насилля. Водночас він сказав:

«Недобре, що ці фотографії і далі з’являються у засобах масової інформації. Це лише доливає олії у вогонь, у той час як сприйняття людей у всьому світі і так уже вкрай загострене».

В Австралії, котра має свої підрозділи в Іраку у складі міжнародних військових сил, також спробували розрядити ситуацію. Прем’єр-міністр Австралії Джон Говард заявив:

«Я можу відразу сказати на захист американців: вони вжили усіх заходів! Але різниця із Саддамом Хусейном у тому, що за його режиму сотні тисяч людей замордували або вбили. І жодних фотографій і жодних покарань. Людей просто знищували. Тому не треба порівнювати – так ніби тут можуть бути якісь моральні еквіваленти».

Тим часом, правозахисники сподіваються, що публікація нових фотографій дасть можливість притягти до відповідальності і деяких американських військових вищого рангу, котрі проходили у попередній судовій справі, але були виправдані.

А представниця Міжнародного Комітету Червоного Хреста Доротея Крімітсас заявила, що її організація «шокована і стурбована знущаннями та зловживаннями» після оприлюднення цих нових фотографій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG