Доступність посилання

ТОП новини

Тривожною називають українські експерти ситуацію, що склалася в Україні з поставками газу.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Скільки коштуватиме Україні туркменський газ? Скільки і як довго постачатиме його до України Туркменістан? За відповіддю на це питання у п’ятницю до Ашгабаду вирушила українська делегація на чолі із міністром палива та енергетики Іваном Плачковим та головою “Нафтогазу” Олексієм Івченком. Очевидно, це ж питання не залишає байдужим і главу Газпрома Алєксєя Міллера, який провів сьогодні переговори із Сапармурадом Ніязовим.

Чим далі, тим менше оптимізму демонструють українські офіційні особи щодо цін на газ, який постачатиметься в Україну. Рівно місяць тому керівник “Нафтогазу” Олексій Івченко запевняв кореспондентку “Свободи” у непорушності ціни в 95 доларів за тисячу кубів газу, які поступлять на український кордон.

“Ця ціна функціонуватиме протягом п’яти років. Чому в угоді записано, що лише в першому півріччі діє ціна 95 доларів? Цей запис виключно пов’язаний з нашим прямим контрактом “Нафтогазу” і “Туркменгазу”. Ціна газу для нас за прямим контрактом є 50 доларів, а в другому півріччі 60 доларів. Ціна ж на газ і ціна на транзит може змінюватися лише за згодою сторін” .

Нині керівник українського уряду Юрій Єхануров визнає, що ціна газу протягом п’яти років для України змінюватиметься. На цьому наполягає і Росія. “Все в житті змінюється. Навіть фіксована формула ціни для “РосУкрЕнерго” являє собою ціну, що плаває і може змінюватись в залежності від кон’юнктури”, - сказав міністр промисловості й енергетики Росії Віктор Христенко.

Дедалі більше критики лунає і на адресу компанії РосУкрЕнерго, яка спільно з українським “Нафтогазом ” створило підприємство УкрГазЕнерго для поставок газу в Україну. Раніше йшлося про те, що байдуже у кого купувати газ, головне, аби за 95 доларів; тепер, всіх, аж до Президента Віктора Ющенка, занепокоїла репутація цієї компанії. Юрій Єхануров навіть заявив, що Україна готова відмовитися від послуг РосУкрЕнерго, щоправда, якщо цього захоче російська сторона. (Російська сторона, втім, міняти оператора не хоче).

Експертка Ради з енергетичної політики Секретаріату Президента України Олена Вітер пояснює зміну поглядів українських посадовців так:

“Підписані договори – це була найменша втрата, яку Україна змушена була зазнати в цю зиму. Інакше – Алчевськ був би по всій Україні, або нам би протягом кількох місяців довелося б красти газ у Європи, а це б знівелювало всі б ті позитивні моменти, яких ми досягли протягом минулого року. Тому РосУкрЕнерго – це була певною мірою втрата, але це була найменша втрата для України. І зараз українська сторона намагається якомога більше відіграти назад у всіх можливих позиціях в Росії”.

Що ж до перемовин з президентом Туркменістану, то експерти без надмірного оптимізму прогнозують їх наслідки. Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Олександр Саприкін зазначив:

“Головна мета сьогодні з’ясувати, що ж відбувається з цінами на туркменський газ, і підтвердити, чи пере підписати нові угоди. Ситуація дуже непроста, і як відомо, щороку Туркменбаші збільшує вартість свого газу. Цьогоріч його пропозиція складає 100 доларів за тисячу кубів. Ця ціна вища, ніж та, за якою РосУкрЕнерго має постачати на російсько-український кордон. Таким чином пропозиція Туркменістану підриває співробітництво між НАК “Нафтогазом” та РосУкрЕнерго”.

Експерти зазначають, що вже протягом багатьох років Росія та Україна змагалися між собою за туркменський газ. Цього разу Росія переконливо перемогла Україну. Причиною перемоги Російської Федерації Олександр Саприкін називає вигідність умов, які Росія зуміла запропонувати Туркменістану:

“Тут були питання постачання в Туркменістан зброї за внутрішніми російськими цінами, відміна подвійного громадянства, загальна політична підтримка туркменського режиму у світі. Тобто, можливості Росії значно перевищували можливості України. Як наслідок, Україна втратила до 2028 року можливість закуповувати значні обсяги туркменського газу” .

Загалом же, українську газову ситуацію фахівці називають тривожною та небезпечно. Передусім для економіки України. Ігор Бураковський:

“Ситуація дійсно напружена і це створює великий рівень невизначеності для економіки, перспектив економічного розвитку. І це створює певні проблеми для наповнення бюджету країни”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG