Доступність посилання

ТОП новини

Будь-яка коаліція у майбутній Верховній Раді має стати партнером Євросоюзу.


Наталія Вікуліна Брюссель, 22 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Будь-яка політична партія чи коаліція у майбутній Верховній Раді стане партнером Євросоюзу, якщо вибори будуть вільними і чесними. Про це заявив глава делегації європарламентаріїв за спостереженням виборів в Україні, польський депутат, голова Комітету парламентської співпраці Євросоюз - Україна Марек Сівец.

Він вважає, що результати виборів в Україні абсолютно не можна передбачити. За кілька днів до українських виборів пан Сівец зустрівся з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав”єром Соланою. І Сівец, і Солана вважають, що перед нинішніми виборами, за рік після Помаранчевої революції, Україна досягла багато, має позитивні зміни, а сама передвиборча кампанія проходить з абсолютно інакшим підходом, ніж це було рік тому. Польський європарламентарій запропонував почекати ще дня виборів, хоча він упевнений, що немає жодних підстав очікувати нових революцій, а майбутній парламент і майбутній уряд стануть партнерами Євросоюзу.

“Якщо вибори будуть справедливими й чесними – а все показує, що так і станеться – тоді будь-який переможець, будь-яка політична партія, будь-яка коаліція, створена обраними представниками, отримає довіру стати партнером для країн-членів Євросоюзу, для європейських організацій”,- сказав Сівец, відповідаючи на запитання радіо “Свобода”.

За його словами, основним запитанням нині залишається, який уряд буде створено після виборів, хто потрапить до Верховної Ради і як будуть розподілені місця. Говорить Марек Сівец:

“Головне питання – який уряд буде створено після виборів, і якщо ми правильно розуміємо, результати останнього опитування десять днів тому, одна річ – хто опиниться на подіумі, хто буде першим, але це не питання, в якому порядку. Ніхто не запитує, хто перемагає в кампанії і на виборах, але немає впевненості, хто буде другим”.

Дуже важливим, сказав Сівец, є питання про те, хто отримає мандати замість партій, які не наберуть необхідної кількості й не пройдуть до парламенту. На думку голави Комітету парламентської співпраці Євросоюз-Україна, нині головними залишаються два моменти: якою буде якість виборів – тобто, чи будуть вони демократичними та яким буде підхід нового парламенту щодо Європейського союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG