Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні другої річниці входження Польщі до Євросоюзу.


Єва Поштар Варшава, 22 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У травні минає два роки від часу, коли Польщa увійшла до Європейського Союзу. Підводячи підсумки минулого, вчора престижні польські щоденники "Жечпосполіта" і "Газета Виборча" оприлюднили результати двох досліджень громадської думки.

Перше опитування проведене Міжнародним інститутом з вивчення громадської думки в нових державах ЄС. Виявилося, що поляки, серед інших членів ЄС, найбільш оптимістично оцінюють своє місце в Євросоюзі. Їх надихає можливість знайти роботу поза межами їхньої країни, можливість навчатися за кордоном. Однак поляки побоюються росту цін, втрати роботи у себе вдома, їх непокоїть стан медичної опіки. Результати іншого дослідження подає "Газета Виборча" - Фундація «Центр економічних реформ у Лондоні» критично оцінює стан запровадження економічних реформ у Польщі. На тлі інших країн ЄС, в оцінці фундації Польща виглядає найгірше.

Виходить, що після двох років, відколи ця країна користується здобутками Євросоюзу, її громадяни дивляться із більшою вірою в майбутнє, попри проблеми зі своєю економікою. Чи, радше, пострадянському суспільству небагато треба, щоб бути задоволеним ? Ці питання поставила варшавська кореспондентка Радіо Свобода найбільш відомому польському соціологу професорові Анджею Рихарду.

- Напередодні другої річниці входження Польщі до Європейського Союзу поляки із найбільших песимістів, якими були до входження, стали тепер найбільшими її ентузіастами серед нових держав – членів ЄС. Як можна пояснити цю переміну ?

А.Р.: У 80 - ті роки такі потреби як західній автомобіль, хороша робота, можливість студій за кордоном були для поляків абсолютно неймовірними , немов байкaми. Поляки порівнювали себе зі своїми східними сусідами. Потім почали порівнюватися з громадянами інших держав : німцями, французами. Це викликало різке зростання потреб. Саме різниця між тим, чого люди хотіли, і тим, чого могли досягнути, викликала незадоволення.

- Суспільними групами, які висловлювали два роки тому великі побоювання перед вступом до ЄС, були польські підприємці та фермери. Однак вони не тільки не дали себе підкорити західноєвропейським, але успішно завойовують тамтешні ринки.

- З інших досліджень про рівень оптимізму виробників і споживачів у державах ЄС, оприлюднених ще у минулому році, виникає, що саме польські підприємці і споживачі найбільші оптимісти. В ширших колах суспільства, мушу визнати, настрої загально не були найкращими. До цих пір люди "на свій лад" якось давали собі раду із трансформацією, з інтеграцією до Євросоюзу. Однак вважали, що це їм виходить набагато гірше, ніж воно було в дійсності. Цe опитування показує переміну в свідомості широкого кола поляків.

-Тоді як можна прокоментувати песимізм щодо польської економіки з боку дослідників із країн Євросоюзу ?

- Дійсно, Польща і надалі дуже сильно відстає від держав ЄС під оглядом економічних реформ. Треба мати надію, що попри різні політичні протистояння, які проходять у Польщі, жодна політична команда не буде забувати про те. Буде намагатися якось наблизити Польщу до стандартів ЄС.

- Може на те, що поляки задоволені зі свого членства в ЄС, має також вплив і те, що не оправдалися у Польщі чорні пророцтва, начебто Євросоюз буде домінувати над національною тотожністю поляків. Може загальний оптимізм поляків у ЄС випливає з того, що не здійснився оцей " чорний сценарій", а поляки вже не відчувають побоювань за своє майбутнє?

- Так, це ще одна несподіванка, яка виникає із нашого членства в ЄС. Все можна говорити про вступ Польщі до ЄС, але не те , що вона втратила національну тотожність. Навпаки, можна сказати, що ЄС мусить дуже часто брати до уваги цю тотожність Польщі, часом навіть проявляючи свого роду нетерпимість . Польща пробує боротися за свої національні інтереси.

Так вважає відомий польський професор Анджей Рихард.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG