Доступність посилання

ТОП новини

Кабінет Міністрів обмежив від 1 липня експорт зерна з України


Про це у середу повідомив голова Мінагрополітики Юрій Мельник. Минулого року уряд вже запроваджував ліцензування експорту зерна, а пізніше – його квотування. Ці рішення викликали невдоволення українських зернотрейдерів та західних компаній.


Про це у середу повідомив голова Мінагрополітики Юрій Мельник..

«Із 1 липня обмежили експорт пшениці та інших культур за чітко сформованою номенклатурою», – сказав Юрій Мельник.

А віце-прем''єр-міністр Віктор Слаута повідомив журналістам, що 20 червня Кабмін ухвалив постанову, якою встановив квоти на експорт у липні-вересні пшениці, жита, ячменю й кукурудзи по 3 тис. тонн кожної культури.

Віце-прем''єр підкреслив, що це питання погоджене із зернотрейдерами й висловив упевненість, що вони встигнуть виконати свої контрактні зобов''язання до кінця місяця.

Минулого року уряд вже запроваджував ліцензування експорту зерна, а пізніше – його квотування.

Ці рішення викликали невдоволення українських зернотрейдерів та західних компаній.

Обмеження на вивезення зернових уряд пояснював необхідністю забезпечити внутрішній ринок.

Прем’єр-міністр України Вiктор Янукович на засіданні уряду в середу повiдомив, що ціни на хліб iз борошна врожаю 2006 року утримуватимуться на сьогоднішньому рівні.

Прем''єр наголосив, що 19 червня зустрічався із власниками хлібопекарських підприємств й упевнений, що за рахунок зерна врожаю-2006 вдасться стримати зростання цін на хліб.

Підстав для подорожчання хліба немає, і якщо упродовж тижня ціни не повернуться на колишній рівень, віце-прем''єр-міністр Віктор Слаута, міністр аграрної політики Юрій Мельник та міністр економіки Анатолій Кінах будуть звільнені. Про це Прем’єр Віктор Янукович заявляв на засіданні Кабінету Міністрів тиждень тому: «Я питаю Слауту, Мельника і Кінаха: скажіть, будь ласка, є підстави для зростання ціни на хліб? Тоді дайте мені відповідь, чому вони зростають. Якщо ви не наведете порядок, на наступному уряді я поставлю питання про ваше звільнення. Через тиждень. Запишіть це в протокол, Толстоухов».

Опозиція ж назвала заяви Януковича про імовірне звільнення міністрів політичним піаром. «Нашоукраїнець» Михайло Поживанов вважає, що справді, по більшості регіонів відбулося подорожчання хліба, але не дуже суттєве – на 10-15 копійок: «Ніякої паніки немає. Мені здається що те, що він казав, було зроблено як певна провокація для того, щоб спробувати якусь політичну складову».

Скільки зерна загинуло через цьогорічну посуху, ще остаточно не підрахували. Однак експерти зазначають, що восени, найімовірніше, хліб таки подорожчає – під тиском не політичним, а нестачі зерна.

Матеріали до теми:

• Янукович знову наступив на граблі квот? • Чи звільнить прем’єр аграрний блок міністрів? • Уряд чи природа: що вплинуло на ціну хліба? • Дніпропетровський хліб подорожчав на 20% • Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання? • Хлібна криза
XS
SM
MD
LG