Доступність посилання

ТОП новини

Десятимільйонних збитків зазнала Україна від стихії у Керченській протоці


Про це заявив сьогодні міністр економіки Анатолій Кінах. Тим часом заступник голови російської державної агенції з охорони навколишнього середовища «Росприроднагляд» Олеґ Мітволь наголошує на екологічних збитках. За словами міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, під час шторму в Чорному й Азовському морях постраждали 13 суден, з них 5 затонули і 8 сіли на мілину. Вдалося врятувати більше 60 членів екіпажів, знайшли тіла чотирьох загиблих, доля 19 моряків залишається невідомою. Єврокомісія може надати допомогу для ліквідації наслідків витоку мазуту, якщо про це попросять потерпілі країни.


Про це заявив сьогодні міністр економіки Анатолій Кінах.

«Збитки будуть дуже серйозні. Я впевнений, що вони будуть, як мінімум десятки мільйонів гривень. Мова йде про дуже серні наслідки. Масштаби ще будуть оцінюватися. І зараз потрібно об’єднати зусилля всіх сусідніх держав, і України, і Росії, і, думаю, мова піде і про Туреччину, і мінімізувати ці наслідки» – вважає міністр економіки України.

Тим часом заступник голови російської державної агенції з охорони навколишнього середовища «Росприроднагляд» Олеґ Мітволь наголошує на екологічних збитках.

«Головна екологічна проблема в нас через розлитий мазут. За різними оцінками, близько 2 тисяч тонн. Відповідно, наразі в нас 2 екологічні проблеми: мазут в акваторії, легкі нафтопродукти і сильна забрудненість» – заявив Олеґ Мітволь.

За словами міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, під час шторму в Чорному й Азовському морях постраждали 13 суден, з них 5 затонули і 8 сіли на мілину.

МНС також повідомило, що розпочинає обстеження двох барж із сіркою. Рятувальники попросили допомоги у вчених, щоб вони спрогнозували розвиток подій, пов’язаний з можливим розливом сірки на дні Керченської протоки, і можливі наслідки цього.

Найбільше аварій сталося в районі Керченської протоки, де одночасно, незважаючи на штормове попередження, перебували близько 150 суден.

Зокрема, в південній частині протоки розламався навпіл російський танкер, внаслідок чого в море потрапив мазут.

Затонули також судна «Вольногорск», «Нахичевань», «Ковель», які перевозили приблизно по 2 тисячі тонн сірки.

Вдалося врятувати більше 60 членів екіпажів, знайшли тіла чотирьох загиблих, доля 19 моряків залишається невідомою.

Міністр транспорту України Микола Рудьковський вважає, що власників суден вчасно попередили про наближення шторму: «Все, що стосується компетенції української морської адміністрації, було в рамках норм і правил. Російська морська адміністрація після проведення відповідного розслідування буде ухвалювати рішення щодо реєстрації кораблів чи накладання штрафів, чи зняття претензій взагалі».

Єврокомісія уважно стежить за ситуацією в Керченській протоці і може надати допомогу для ліквідації наслідків витоку мазуту, якщо про це попросять потерпілі країни, заявила речниця Комісара ЄС із довкілля Барбара Гельфферіх. Водночас вона додала: «Ми не можемо запропонувати допомогу до того часу, допоки потерпілі країни не попросять про підтримку і допомогу».

Матеріали до теми:

• Власникам суден, які завдали шкоди екології в Керченській протоці, висунуть позови • У Криму тривають пошуки зниклих під час буревію • У Криму триває негода • Десятимільйонних збитків зазнала Україна від стихії у Керченській протоці • Севастопольська транспортна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом аварії судна «Хаш-Ізмаїл», яке йшло під грузинським прапором • У Керченській протоці сьогодні відновили рятувально-пошукові роботи • Море хвилюється раз... Небувалий витік мазуту і сірки у Керченській протоці
XS
SM
MD
LG