Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр обіцяє запустити медичну реформу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У межах держбюджету щороку має бути визначено гарантований мінімум безоплатної медичної допомоги – Олег Мусій

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв найближчим часом представити нову систему охорони здоров’я. За його словами, в уряді та парламенті вже є відповідні напрацювання. У парламентському комітеті з питань охорони здоров’я також сподіваються на співпрацю з урядом і запевняють, що пакет відповідних законопроектів уже напрацьований. І хоча в уряді немає міністра охорони здоров’я, депутати запевняють, що це не повинно стати серйозною перешкодою для реформи.

Прем’єр обіцяє запустити медичну реформу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У відеозверненні прем’єр Володимир Гройсман зазначив, що після ухвалення революційного закону про ліки українці зможуть отримати дешевші і якісніші ліки. За його словами, такий закон десятки років блокувався тими, хто сидів на фармацевтичних схемах. Відтак можна перейти до другого етапу – реформи системи охорони здоров’я.

Зараз головний пріоритет – змінити саму систему охорони здоров’я
Володимир Гройсман

«В уряді, в парламенті є великі напрацювання щодо змін у системі охорони здоров’я. Зараз головний пріоритет – змінити саму систему охорони здоров’я. Найближчим часом ми представимо ту систему, яка може бути адекватна сьогоднішнім вимогам», – стверджує прем’єр-міністр.

Як обійти конституційну дилему?

У парламенті свого часу не порозумілися із попереднім міністром Олександром Квіташвілі. У нього склалися конфліктні відносини із профільним парламентським комітетом з питань охорони здоров’я. Там дуже критично сприйняли урядовий законопроект про медичну реформу, а відтак напрацювали власний пакет із п’яти законопроектів щодо медичної реформи.

«Під час години запитань до уряду прем’єр задекларував, що задля реалізації реформ обов’язково потрібна співпраця із комітетом – бо ми маємо ухвалювати законодавство. І, крім того, що ці наші законопроекти будуть підтримуватися урядом», – розповів Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я позафракційний Олег Мусій.

Мають бути опрацьовані стандарти і протоколи надання медичної допомоги
Олег Мусій

За його словами, серед пріоритетів медичної реформи – розв’язати одну з фундаментальних проблем української системи охорони здоров’я. Адже, з одного боку, Конституція гарантує безкоштовну медицину, з іншого – безкоштовні послуги забезпечуються в межах наявного державного бюджету. У підсумку, в абсолютній більшості випадків за медичні послуги треба платити. Тепер депутати мають намір чітко визначити параметри безкоштовних медичних послуг.

«Мають бути опрацьовані стандарти і протоколи надання медичної допомоги. І в межах державного бюджету щороку має бути визначено гарантований мінімум безоплатної медичної допомоги», – розповідає Олег Мусій.

Відсутність міністра реформам не завадить?

Олександр Квіташвілі подав у відставку ще на початку липня 2015-го. Щоправда, у лютому цього року він відкликав свою заяву. Але вже у квітні пішов у відставку разом з усім урядом Арсенія Яценюка. Відтоді в уряді досі немає міністра охорони здоров’я. Утім, як запевняє Олег Мусій, відсутність профільного міністра не повинна істотно вплинути на реалізацію реформи, адже концепцію реформи та її законодавче забезпечення розробила Верховна Рада, зокрема – комітет з питань охорони здоров’я.

Я не бачу особливої потреби в міністрі-реформаторі. У нас уже один міністр-псевдореформатор був
Олег Мусій

«Реформу буде робити комітет. Я не бачу особливої потреби в міністрі-реформаторі. У нас уже один міністр-псевдореформатор був. Квіташвілі зумів завалити поточний стан речей. І зараз маса проблем, починаючи із браку ліків і вакцин. І дай боже виконувачу обов’язків міністра врятувати поточний стан речей. А реформу ми забезпечимо самі», – зазначає Олег Мусій.

За його словами, парламентський варіант медичної реформи передбачає три роки «на запуск усіх механізмів». Тим часом експерти наголошують на тому, що медична реформа обіцяє бути однією з найскладніших. За словами політолога Володимира Фесенка, реформа системи охорони здоров’я «зачепить інтереси сотень тисяч людей і буде дуже суперечливим і конфліктним процесом».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG