Доступність посилання

ТОП новини

Справа Василишина: битва за підслідність і «міністерство привидів»


Заступник міністра охорони здоров’я Роман Василишин біля Кабінету Міністрів. 24 травня 2016 року
Заступник міністра охорони здоров’я Роман Василишин біля Кабінету Міністрів. 24 травня 2016 року

Київ – Заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина затримали за підозрою у вимаганні грошей із тяжкохворих пацієнтів Олександрівської лікарні у Києві. Під час слідчих дій у нього вилучили понад 50 тисяч доларів. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Кабінет міністрів України уже відсторонив Романа Василишина від займаної посади. Громадські активісти, однак, вказують на те, що затримання проводила Генпрокуратура і Служба безпеки, а корупційні зловживання – не їхня підслідність, і через це справа може розвалитись у суді. Між тим, зауважують вони, у громадськості ще з часів Майдану залишилось багато запитань до Василишина, який керував лікарнею у той час, коли звідти викрадали активістів.

​Правоохоронці затримали заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина за підозрою у системному хабарництві. Як заявив голова СБУ Василь Грицак, під час обшуків у підозрюваного виявили більше ніж 50 тисяч доларів та 320 тисяч гривень.

Василь Грицак
Василь Грицак

Хабарництво було побудоване таким чином, що лікарі збирали гроші з хворих пацієнтів за проведення операційних втручань
Василь Грицак

«Уявіть собі, що хабарництво було побудоване таким чином, що лікарі одного з відділень лікарні, яку він колись очолював – це Олександрівська лікарня, – збирали гроші з хворих пацієнтів за проведення операційних втручань», – сказав він.

Генеральний прокурор Юрій Луценко уточнив, що йдеться про урологічний центр – і керівника цього центру Юрія Серняка під час операції також затримали, після чого той погодився свідчити проти Василишина.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Щотижня фактично від 50 до 100 тисяч гривень лише з цього центру отримував заступник міністра. П’ять разів ми фіксували отримання міченої частини хабаря
Юрій Луценко

«Щотижня фактично від 50 до 100 тисяч гривень лише з цього центру отримував заступник міністра, один із співробітників урологічного центру співпрацював із правоохоронними органами, тож це була контрольована передача незаконних грошей в ході хабарництва. П’ять разів ми фіксували отримання міченої частини хабаря», – зазначив Луценко.

Також він додав, що затриманий заступник міністра відмовився давати свідчення. Уряд відсторонив Василишина від посади. У МОЗ, однак, повідомили, що згадана особа за день до затримання пішла на лікарняний.

Сам Роман Василишин поки що ситуацію, яка склалася, ніяк не коментував.

Запитів від правоохоронців перевіряти інших чиновників МОЗ немає – Шафранський

За словами виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського, якщо виникне необхідність, МОЗ проведе внутрішні розслідування щодо інших ймовірних фігурантів схеми, але станом на сьогодні запитів від правоохоронних органів перевіряти інших співробітників у міністерства немає.

Віктор Шафранський
Віктор Шафранський

Це абсолютно прикрий випадок спроби заробляти кошти на житті хворих є неприпустимими
Віктор Шафранський

Що ж до особи Василишина, Шафранський зазначив, що працює з ним із листопада минулого року, і будь-яких зауважень до роботи колеги не виникало, однак наголосив, що вимагання хабарів у тяжкохворих не має права на виправдання.

«Це абсолютно прикрий випадок і для мене особисто, і для колективу Міністерства охорони здоров’я. Переконаний, що для переважної більшості медиків нашої країни спроби заробляти кошти на житті хворих є неприпустимими».

Справа Василишина може розвалитись у суді – «Центр протидії корупції»

Тим часом, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура оприлюднили спільну заяву, у якій висловили обурення, що справу не передали їм, тому що хабарництво – це їхня підслідність. Тепер зібрані докази суд може визнати недійсними, вважають представники відомств.

Через порушення процедури справа Василишина може розвалитись у суді, погоджується у коментарі Радіо Свобода Олександра Устінова із «Центру протидії корупції».

«І, на жаль, це дуже прикро. Тому що на Романа Василишина було дуже багато нарікань ще з часів його роботи в Олександрівській лікарні. Якщо пам’ятаємо, то за часів Майдану саме він керував лікарнею, з якої викрадали активістів. Луценка і Вербицького, якого пізніше закатували у лісі до смерті, було викрадено саме з його лікарні», – зауважує активістка.

За словами Устінової, активісти дуже здивувались призначенню такої людини заступником тодішнього міністра Олександра Квіташвілі, тим більше, що процес призначення не був прозорим для громадськості.

Дарина Каленюк
Дарина Каленюк

Раніше виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарина Каленюк говорила у коментарі Радіо Свобода, що Генеральна прокуратура намагається конкурувати із новоствореними антикорупційними органами і довести, що вони непотрібні.

Як зауважив теперішній виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, МОЗ не має компетенції розслідувати факти хабарництва, однак зараз воно працює над концепцією трансформації системи охорони здоров’я і запровадженням нової моделі фінансування медичних закладів.

Олександра Устінова, однак, щодо цих заяв налаштована скептично. За її словами, ще влітку 2014-го затвердили стратегію реформування, двоє міністрів, які працювали з того часу, по черзі її затвердили. Однак наразі, зазначає активістка, Міністерство охорони здоров’я стає «міністерством привидів»: міністра немає, у виконувача обов’язків – один заступник, а якщо немає відповідальних осіб, про реформу говорити складно.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG