Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Гройсман обіцяє чесну бюджетну дискусію


15 вересня уряд має затвердити та внести до парламенту проект державного бюджету на наступний рік. Напередодні прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що бюджет передбачатиме зростання не лише оборонних, але й соціальних витрат. Зокрема, урядовці обіцяють істотно підвищити платню лікарям та освітянам. Між тим, опозиціонери скептично налаштовані щодо урядових запевнень та обіцянок.

Прем’єр Гройсман обіцяє чесну бюджетну дискусію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як зазначив перший віце-прем’єр Степан Кубів, розраховуючи проект держбюджету-2017, Кабінет міністрів виходив із того, що українська економіка зростатиме, а інфляція уповільниться.

«Зростання ВВП очікується на рівні 3%, інфляція на рівні 8,1%, рівень безробіття – 8,7%, зростання реальної зарплати – 5,4%», – каже урядовець.

За словами Володимира Гройсмана, уряд має намір закласти в держбюджет збільшення заробітної плати вчителям та медикам на 20-30%.

Ми пропонуємо абсолютно реальне зростання заробітної плати, яке співпадає із реальними можливостями нашої економіки
Володимир Гройсман

«Ми пропонуємо абсолютно реальне зростання заробітної плати, яке співпадає із реальними можливостями нашої економіки», – наголошує глава уряду.

Прем’єр-міністри також наголосив, що пріоритетом урядової політики буде прозоре використання державних коштів і закликав громадськість і журналістів «контролювати витрачання бюджетних ресурсів всіма тими, хто має до цього відношення».

У «Батьківщині» помітили, як субсидії вдарили по доходній частині бюджету

Згідно із законом, проект бюджету має подаватися на розгляд парламенту не пізніше 15 вересня. Проте, фактично, останнім часом встановилася практика, коли проект держбюджету подавали в грудні, а ухвалювали під самий новий рік – без належного обговорення.

«Для чого це робилося? Для того, щоби не дати парламенту в нормальному режимі над ним попрацювати і щоби було менше суспільної критики», – розповідає член бюджетного комітету Іван Крулько, фракція «Батьківщина».

Володимир Гройсман пообіцяв відмовитися від сумнівної практики попередників та проводити якісний бюджетний процес. Проте представники опозиції скептично налаштовані щодо перспектив бюджетного діалогу з урядом. Щоправда, проекту бюджету на наступний рік опозиціонери ще не бачили, але вони мають багато застережень з приводу того, як виконується держбюджет поточного року.

Катастрофічно не виконується доходна частина бюджету. Зокрема, на це вплинуло й так зване запровадження субсидій
Іван Крулько

«Катастрофічно не виконується дохідна частина бюджету. Зокрема, на це вплинуло й так зване запровадження субсидій. Бо багато громадян задля отримання субсидій перейшли на заробітну плату «у конвертах», – зазначає Іван Крулько.

Із ким домовлятиметься коаліція?

За умов, коли парламентській більшості бракує голосів для ухвалення рішень, владі неминуче доведеться шукати додаткові голоси поза коаліцією. Кажучи про готовність до конструктивного діалогу, очільники уряду очевидно натякають народним обранцям на те, що готові врахувати їхні побажання. Проте, з огляду на брак ресурсів, дотриматися такої обіцянки буде важко.

«У нинішньому парламентському скликанні ухвалювати бюджет по-чесному буде достатньо складно», – вважає політичний експерт Євген Магда.

На його думку, зважаючи на настрої опозиційних фракцій, владі простіше буде шукати порозуміння із депутатськими групами «Воля народу» та «Відродження», які часто виступають у ролі неформальних членів коаліції, а також домовлятися із окремими позафракційними депутатами.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG