Доступність посилання

ТОП новини

Україна дає гроші на екранізації «Аеропорту», «Чорного ворона» і «Ворошиловрада»


Руїни Донецького аеропорта. Червень 2016 року
Руїни Донецького аеропорта. Червень 2016 року

Київ – Від фантастичних трилерів – до комедій і мультиків: цього року Держкіно вирішило профінансувати виробництво майже півсотні українських фільмів. Режисери попередньо анонсують участь у зйомках деяких із них голлівудських зірок, але імен поки що не називають. Не залишились поза увагою комісії й екранізації ­– як української класики, так і сучасних бестселерів. Зокрема, на широкому екрані можна буде побачити «Аеропорт» Сергія Лойка та «Ворошиловград» Сергія Жадана.

На цьогорічний конкурс Державного агентства України з питань кіно, який проводиться вже вдев’яте, подали 172 сценарії – це рекордна кількість за увесь час проведення такого відбору, говорить голова Держкіно Пилип Іллєнко. Із них 48 рекомендували Мінкульту на отримання державного фінансування, зазначає він. За словами Іллєнка, це також більше, аніж у попередні роки.

Пилип Іллєнко
Пилип Іллєнко

«Дуже вчасно все склалось: у четвер уряд вніс проект бюджету до парламенту, де на 2017 рік на виробництво і розповсюдження національних фільмів передбачено 500 мільйонів гривень, – зауважує він. – То ми можемо, скажімо так, опустити планку трохи нижче, і дати шанс більшій кількості фільмів потрапити у програму виробництва, яка, як відомо, затверджується колегією Міністерства культури».

Загалом, ідеться як про ігрові, так і про документальні фільми. За словами голови Держкіно, цього року комісія вперше оцінювала повнометражну анімацію, окремий конкурс відбувався серед проектів, пов’язаних із Другою світовою та нинішньою війною на Донбасі, а також у самостійну номінацію вивели стрічки до 100-річчя УНР та роковин бою під Крутами (у цій групі відбір пройшов, зокрема, проект із екранізації роману Василя Шкляра «Залишенець. Чорний ворон»).

Мінімум 6 проектів можуть стати блокбастерами – голова комісії

Серед стрічок на цьогорічному відборі буде багато цікавого як для кінокритиків, так і для масового глядача, зазначає голова експертної комісії, режисер Андрій Дончик. На його думку, мінімум у шістьох проектів є шанси стати українськими блокбастерами.

«Захар Беркут», безсумнівно, може стати блокбастером, якщо все складеться. «Егрегор» так і планується одразу, він так і задумувався.

Велику глядацьку зацікавленість може викликати «Аеропорт». Це – Лойко, дуже жорстка історія
Андрій Дончик

Велику глядацьку зацікавленість може викликати «Аеропорт», звичайно. Це – Лойко, дуже жорстка історія, розкручена книжка», – каже Дончик.

На глядачів чекає також екранізація «Ворошиловграда» Сергія Жадана, який був визнаний найкращим українським романом десятиліття за версією BBC Україна – цей проект набрав найбільше балів під час пітчингу як ігровий повнометражний копродукційний фільм у номінації «Авторське кіно».

Обкладинка книги Сергія Лойко «Аеропорт»
Обкладинка книги Сергія Лойко «Аеропорт»

Ведуться перемовини щодо участі в «Егрегорі» кількох голлівудських зірок – Левицький

Зйомки «Егрегора», який очолив список переможців у «повнометражній» номінації національного кіно для широкої глядацької аудиторії, планують розпочати з наступного року, щоб випустити його у прокат наприкінці 2018-го, розповів Радіо Свобода режисер стрічки Любомир Левицький.

«Це – історія батька, який рятує свого сина з рук темного ордену, який хоче використати його надздібності для створення сотого егрерора, – анонсує він.– Егрегор – це ментальний конденсат, який створюється людьми, зібраними в одному місці в один час із однаковими думками, і дає має можливість на них впливати».

За словами режисера, зйомки відбуватимуться в Україні та на території двох країн ЄС, а зараз ведуться переговори щодо участі у фільмі кількох голлівудських акторів.

За словами представників Держкіно, автори трьох стрічок, які спочатку подали свої проекти на конкурс, врешті відмовились від участі. Зокрема, йдеться про два фільми «Студії Квартал-95» – повнометражний «Слуга народу» та мультфільм «Повернення Гулівера». Представники організації скасували свої заявки через скандал у зв’язку із жартом їхнього керівника Володимира Зеленського у Латвії, однак, як повідомляв нещодавно «Детектор медіа», обіцяли завершити зйомки без державного фінансування.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG