Доступність посилання

ТОП новини

Якщо паспорти Росії даватимуть примусово, донеччани і луганчани можуть судитися в ЄСПЛ – юрист


Палаючий паспорт громадянина Росії біля будівлі російського генерального консульства в Одесі
Палаючий паспорт громадянина Росії біля будівлі російського генерального консульства в Одесі

Після указу президента Росії про спрощення отримання паспортів жителями непідконтрольної частини Донбасу не вщухають суперечки про те, а як же бути з тими, хто ці паспорти отримав. Український уряд і громадськість пропонували різні варіанти: від ігнорування ситуації до позбавлення українського громадянства. Але як потрібно діяти за законом?

Україна не визнаватиме російських паспортів, які видаватимуть жителям окупованих українських територій, передусім Луганської та Донецької областей, і закликатиме міжнародну спільноту так само не визнавати цих документів. Про це під час останнього засідання уряду сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він наголосив, що такий крок оформлений рішенням уряду і покликаний привернути міжнародну увагу до чергового нехтування нормами міжнародного права з боку Російської Федерації, яка веде гібридну війну проти України і всього цивілізованого світу. Проте, як виокремити саме ці паспорти від усіх інших?

Отримати інформацію про те, хто з жителів ОРДЛО одержав російські паспорти, можна лише від Російської Федерації, але Росія таких відомостей Україні не надає, каже доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Ольга Поєдинок.

«Український уряд прийняв порядок, згідно з яким російські паспорти, які видавалися в двох пунктах Російської Федерації, будуть фіксуватися на кордонах, тому що вони, з великою ймовірністю, були видані Росією всупереч положенням міжнародного права. Такі документи Україна буде фіксувати, але всі випадки Україна відстежити не зможе», – каже юрист-міжнародник.

Щодо пропозицій позбавлення українського громадянства або позбавлення соціальних виплат, то все це не має сенсу, каже юристка. Український уряд виступив із рішенням: російські паспорти і дії Російської Федерації, спрямовані на видачу жителям непідконтрольного Донбасу паспортів, є такими, що не мають правових наслідків для українських громадян.

Такі дії Росії є нікчемними
Ольга Поєдинок

«Такі дії Росії є нікчемними. А якщо вони є нікчемними, то вони ніяк не впливають на українських громадян, і не призводять до втрати українського громадянства. Крім того, це ніяк не впливає на можливість українських громадян користуватися тими правами, які випливають з їхнього українського громадянства», – пояснює Поєдинок.

Ситуація з невизнанням російських паспортів для жителів окупованих територій буде ідентичною з кримчанами, яким видали паспорти після анексії півострова, розповідає юристка.

Ні про яку добровільність не йдеться, тому ми говоримо про збройний конфлікт
Ольга Поєдинок

«По-перше, ні про яку добровільність не йдеться, тому ми говоримо про збройний конфлікт. Коли ми говоримо про акти держави-окупанта, спрямовані на позбавлення цивільного населення окупованої території захисту, за четвертою Женевською конвенцією, ні про які правові наслідки не йдеться. Крім того, і Крим, і окремі райони Донецької та Луганської областей Україна вважає окупованими. Саме тому та формула, що міститься в законодавстві стосовно Криму, має за аналогією застосовуватися щодо ОРДЛО», – каже Поєдинок.

Крім того, актуальним буде і питання з закордонними паспортами, що видані в Новошахтинську і Покровському. З такими паспортами виїзд за кордон буде ускладнений, адже у прикордонників виникнуть питання щодо дійсності цих паспортів.

Можливо, Росія повторить той самий трюк, як і в Криму, і буде в закордонних паспортах писати інше місто видачі, наприклад, Москву, каже Поєдинок.

А от жителі непідконтрольної території Донбасу у зв’язку з паспортизацією можуть звертатися до судів, щоб їх визнали потерпілою стороною, каже юристка.

Громадянство є частиною соціальної ідентичності особи
Ольга Поєдинок

«У випадку з «ЛДНР» ситуація складніша, бо жодне з цих угрупувань не є державами і учасницями міжнародних договорів у сфері захисту прав людини. А от щодо нав’язування громадянства Російською Федерацією, то сам контекст збройного конфлікту передбачає недобровільність будь-яких процедур. Є перспектива звернень до Європейського суду з прав людини, тому що в практиці Європейського суду все більше вирішених питань, щодо громадянства. Позиція Європейського суду така, що громадянство є частиною соціальної ідентичності особи, яка розглядається в контексті статті 8 Європейської конвенції», – наголошує юристка. Крім того, навіть якщо відкинути збройний конфлікт, то все одно суд може розглянути перешкоджання Росією визнання української ідентичності особи.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

XS
SM
MD
LG