Доступність посилання

ТОП новини

Місто, де вбили «Ґіві». Хроніки окупованої Макіївки


Макіївка – саме тут вбили одізного бойовика Михайла Толстих на прізвисько «Ґіві»
Макіївка – саме тут вбили одізного бойовика Михайла Толстих на прізвисько «Ґіві»

Макіївка – шахтарське місто, супутник Донецька і один з найбільших населених пунктів Донбасу. Бойовики там періодично влаштовують «розбірки», тут же вбили ватажка угруповання «Сомалі» Михайла Толстих на прізвисько «Ґіві». Як зараз живе окуповане місто і чому в Макіївці одна за одною закриваються шахти?

Це одне з найбільших міст на Донбасі: до війни тут проживало до 400 тисяч людей. На заході Макіївка фактично злилася з Донецьком, на сході межує з Харцизьком, а на півночі від неї – прифронтова Ясинувата.

«Нам пощастило з районом, ми саме в центрі «республіки» опинилися. У найскладніший час у нас було відносно спокійно. Відсотків 50 людей залишилося, не виїжджали», – розповідає жителька Макіївки.

Макіївка, Донецька область
Макіївка, Донецька область

Незважаючи на невелику віддаленість від фронту, Макіївку періодично «лихоманить». У 2015 році бойовики влаштували «розбірки» прямо на вулицях міста.

Тоді заарештували так званого «коменданта» на прізвисько «Мутний». Зараз контролює Макіївку ставленик ватажка угруповання «ДНР» Валерій Ляховець. У 2016 році Олександр Захарченко «призначив» його керувати містом.

Минулого року в Макіївці сталося одне з найгучніших вбивств на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. З вогнемета розстріляли бойовика на прізвисько «Ґіві». Зараз атмосфера у місті спокійна, кажуть місцеві жителі.

«На околиці міста, звичайно, щось чути», – розповідає житель Макіївки.

Ринок і маршрутки

У розпал робочого дня на центральному ринку Макіївки багатолюдно. За словами жінки, в Макіївці найкраща ситуація з цінами на ринку, порівняно з Донецьком і Ясинуватою.

Ціни на Макіївському ринку
Ціни на Макіївському ринку

«Я працюю в Ясинуватій, там гірші справи, там трошки дорожче. Жителі Ясинуватої часто їздять купувати продукти в Макіївку. У Донецьку, я думаю, дорожче, ніж у Макіївці. Напевно, в Макіївці найкраще в цьому плані», – ділиться спостереженнями місцева жителька.

Частина жителів Макіївки на роботу їде до Донецька. Проїзд в один бік коштує 15 рублів (приблизно 6,35 гривні). В межах міста – 11 (приблизно 4,66).

Ціна на проїзд між Макіївкою і Донецьком
Ціна на проїзд між Макіївкою і Донецьком

Місцеві жителі розповідають, що в них не виникало проблем із тим, щоб дістатися Донецька з Макіївки. Водії маршрутних таксі до цього додають: транспортних засобів вистачає, інколи маршрутки їдуть порожні.

«Донбас в мініатюрі»

Раніше Макіївку називали «Донбасом в мініатюрі» – в місті розвивалися практично всі галузі регіону. Зараз міф про це намагаються підтримувати підконтрольні бойовикам телеканали. Новинні повідомлення про запуск заводів або відновлення виробництва повсякчас лунали з екранів телевізорів на території, зайнятій бойовиками.

«Я люблю Макіївку»
«Я люблю Макіївку»

Зокрема, мова йшла й про державне вугільнодобувне підприємство «Макіїввугілля». До війни до нього входило 10 шахт.

​«До 2014-го кількість наших багнетів, так би мовити, становила близько 15 тисяч осіб. На сьогоднішній день ми майже в два рази втратили шахтарів», – каже директор підконтрольного бойовикам «Макіїввугілля» Тарас Сидоренко.

Шахта «Макіїввугілля»
Шахта «Макіїввугілля»

«Зараз працює не більше ніж 5 шахт, всі інші зробили водовідведення і, як-то кажуть, перечікують», – розповіла «Донбас.Реалії» жителька Макіївки.

Ще одну макіївську шахту «Північна» готують до закриття. Тим не менше, у березні 2016 року на місцевих телеканалах шахті прогнозували «світле майбутнє». Саме тоді тут запустили в експлуатацію нову лаву.

«За прогнозами експертів, в недалекому майбутньому це підприємство вийде на довоєнний рівень», – йшлося у сюжеті підконтрольного угрупованню «ДНР» телеканалу.

Місцеві жителі пишуть про звільнення із шахт
Місцеві жителі пишуть про звільнення із шахт

Але прогнози не пройшли перевірку часом. Приблизно з 1 серпня цього року шахту вирішили ліквідувати і затопити. Працівників планують частково перевести на шахти «Ясинівська-Глубока», «Кірова» та «Холодна балка». Решту – звільнити, повідомляють місцеві жителі в соцмережах.

Макіївські шахти і очікування гіршого

На працюючих шахтах, як розповіли «Донбас.Реалії» жителі Макіївки, зарплати від 10 тисяч рублів (приблизно 4 235 гривень). Ті, хто працює безпосередньо в забої, отримують 20-25 тисяч (приблизно 10 500 гривень).

«Обстановка нібито нормальна, робоча, але хотілось би кращої заробітної плати і хотілося б забезпечення хоча б для людей: спецодяг, чоботи… Тому що на ринку ціни – космос», – розповів «Донбас.Реалії» працівник шахти «Кірова».

«Якщо шахта працює стабільно, виконує план, то зарплата гідна, ну як гідна... негідна вона, звичайно, але більш-менш жити можна», – додає працівниця іншої місцевої копальні.

Жителька Макіївки
Жителька Макіївки

Один із плюсів роботи на шахті – можливість отримати знижку на літній відпочинок. Тому що відпустка не всім по кишені, переконують шахтарі.

«Від профспілки пансіонат давали. І зараз дають путівки в Сєдове, в нашу, як-то кажуть, «республіканську» оздоровницю», – розповів «Донбас.Реалії» місцевий шахтар.

Читайте також: «Із нашими «ЛНРівськими» зарплатами далеко не їздимо»: відпочинок на озерах окупованої частини Донбасу

«Цього літа я не планую відпочивати, тому що у мене вдома ремонт. На жаль, я не заробляю стільки, щоб робити ремонт і відпочити, тож я вибрала ремонт цього літа», – каже жителька Макіївки.

Читайте також: Літня відпустка під наглядом бойовиків: плани і мрії жителів Донецька

На перший погляд, у Макіївці багато чого залишилося таким самим, як до війни. Але цей зовнішній спокій більше схожий на вітрину, яка приховує справжні переживання жителів міста.

«Ми завжди чекаємо на гірше і завжди знаходимося напоготові», – каже жителька Макіївки.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

XS
SM
MD
LG