Доступність посилання

ТОП новини

«Чим Росія краща за Іран?» Реакції в Україні на удари Ірану по Ізраїлю


Уламки дрона або ракети в небі над Єрусалимом. 14 квітня 2024 року
Уламки дрона або ракети в небі над Єрусалимом. 14 квітня 2024 року

Іран у відповіді на удар по іранському консульстві в сирійській столиці Дамаску 1 квітня, в ніч із 13 на 14 квітня наніс удар по Ізраїлю, використавши 170 дронів і 130 переважно балістичних ракет. За повідомленням ізраїльської сторони, 99 відсотків з них було перехоплено протиповітряною обороною. За даними міжнародних ЗМІ, значна частина дронів та ракет були перехоплені ще на підльоті до Ізраїлю і допомагали в цьому США, Британія, Франція та Йорданія. В Україні підтримують Ізраїль. Іран постачає дрони «Шахеди» Росії, яка використовує їх для ударів по Україні.

Міністерство закордонних справ України «рішуче засуджує» іранські масовані атаки проти Ізраїлю, йдеться у коментарі відомства.

«Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та становлять ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому Сході. Необхідно докласти всіх зусиль, щоб не допустити переростання протистояння у масштабніший регіональний конфлікт», – йдеться у дописі.

Уламки іранської ракети над мечеттю Аль-Акса в Єрусалимі після збиття її ізраїльською системою ППО, 14 квітня 2024 року
Уламки іранської ракети над мечеттю Аль-Акса в Єрусалимі після збиття її ізраїльською системою ППО, 14 квітня 2024 року

У МЗС України наголосили, що «ця атака вкотре демонструє важливість мобілізації всіх сил вільного світу на захист глобальних кордонів демократії».

Я читав новини з Харкова. Туди теж летіли ірансько-російські дрони. Але там не було збройних сил США , Великобританії
Микола Княжицький

Колишній дипломат і посол Ігор Харченко вважає, що тепер мають припинитись наполягання деяких партнерів України на «мирних переговорах» з Росією.

«Читаю нічні новини з ізраїльського фронту і пригадую, як у 2015 році амбасадор Ізраїлю в одній з країн «Сімки» затято переконувала мене, що війна це погано, що треба домовлятися». А я тоді відповідав, що найкращим переговорником у нашому випадку є добрий кулемет, краще зі срібними кулями.

Сісти хіба написати черговий «мирний план» та надіслати за відповідною адресою? Та ні, марна праця, бо все одно в мене засадничим елементом такого плану вийде добрий кулемет. Втім, може й два добрих кулемети краще буде, запас таких переговорників біди не чинить», – зазначає Харченко.

Депутат Верховної Ради України Микола Княжицький пише у фейсбуці: «Вболіваючи за Ізраїль, усвідомлюючи, що війна на Близькому Сході не вигідна Україні, я читав новини з Харкова. Туди теж летіли ірансько-російські дрони. Але там не було збройних сил США , Великобританії. Не було їх і у 2014, і у 2022. Я дуже вдячний союзникам за підтримку. Але для людей важлива не лише підтримка, а й порятунок. Чим Росія краща за Іран? Ми маємо зробити все, щоб це зрозуміли союзники».

«Вітаю Ізраїль із чудовою ППО. І з супротивником, перед яким Захід не падає на спинку в позі собачої покори...» – зауважує у фейсбуці відома українська письменниця Оксана Забужко.

Депутат Верховної Ради Андрій Осадчук пише у ФБ: «Якщо раптом ВПС країн НАТО хочуть ще краще збивати іранські дрони в небі Ізраїлю, вони можуть безкоштовно тренуватися в Україні».

А в іншому дописі Осадчук зазначає: «Немає сумніву, що при плануванні атаки на Ізраїль іранські військові використовували московські напрацювання аналогічних атак по Україні».

Народна депутатка Софія Федина пише: «Ізраїль перехопив 99% цілей, якими атакував його цієї ночі Іран. Більшість з них знищено поза межами Ізраїлю.

Перехопив не самостійно, а за допомогою авіації США, Великобританії та ППО Йорданії. Що зробити, щоб союзники допомогли і нам перехоплювати московські ракети? Де брати/розробляти/виготовляти нові системи ПРО І ППО?»

Безпековий експерт Тарас Жовтенко зауважує, говорчи про стратегію Ізраїлю і Заходу: «В цій ситуації не можна знову відволікатися на удари по іранських проксі, як це було після атаки «Хамасу» 07.10.23. Треба нарешті демонтувати воєнно-політичні спроможності Ірану не просто далі підтримувати ці рухи (цим Ізраїль активно займався останніми тижнями), а в принципі проводити подібну політику далі».

Демонстранти з іранськими та палестинськими прапорами біля посольства Британії в Тегерані після запуску сотень іранських ракет та дронів проти Ізраїлю. Тегеран, 14 квітня 2024 року
Демонстранти з іранськими та палестинськими прапорами біля посольства Британії в Тегерані після запуску сотень іранських ракет та дронів проти Ізраїлю. Тегеран, 14 квітня 2024 року

«Це означає знищення «центров прінятія рєшеній»(с) – штаб-квартир та управлінської інфраструктури КВІРу, його зовнішнього крила «аль-Кудс» та інших воєнно-політичних структур аятол. І обнулити іранську ядерну програму, щоб два рази не вставати – інакше наступний напад Іран готуватиме, вже маючи під руками ядерну зброю».

Президент США Джо Байден та члени його команди й урядовці під час засідання, на якому обговорювались удари Ірану по Ізраїлю. Вашингтон, 13 квітня 2024 року
Президент США Джо Байден та члени його команди й урядовці під час засідання, на якому обговорювались удари Ірану по Ізраїлю. Вашингтон, 13 квітня 2024 року

Віктор Пузанов, колишній радник Міністерства інфраструктури України, зауважує: «Третя світова давно розпочалася, ось уже три фази минуло (Крим, повномасштабне вторгнення в Україну, і ось зараз Іран із Ізраїлем). Впевнений, Ізраїль вдарить у відповідь, вони не зможуть інакше».

А журналіст Олексій Мустафін коротко зазначає: «Між іншим, напад Ірану теж піднімає ціни...», маючи на увазі докори на адресу України з боку США, коли вона наносила удари по російських нафтопереробних заводах і що це, мовляв, піднімало світові ціни на нафту та пальне.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG