Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче «зачистити» Харків? Що означають масовані бомбардування міста і погрози наступу


Повітряна атака на Харків 4 квітня
Повітряна атака на Харків 4 квітня

Харків виживає під щоденними ударами російських військ: гинуть цивільні, руйнується критична інфраструктура. При чому, ударів цих агресор завдає з різних видів зброєнь: від «шахедів», С-300 та «Іскандерів» до всіляких модифікацій авіабомб. Через масований обстріл 22 березня у місті трапився блекаут, і досі діють відключення електрики, є перебої зі зв’язком та інтернетом.

Окрім збройного, місто наразі перебуває під щільним «інформаційним вогнем»: у російських ЗМІ лунають заклики зробити Харків «нежиттєздатним», заразити городян холерою та тифом; розповсюджується інформація про можливе оточення; діє фейкова розсилка із закликом до евакуації.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News (вийшло 28 березня) оголосив про запланований на кінець травня або червень контрнаступ російських військ.

Чи може стати Харків новою мішенню для наступу агресора, які плани має Кремль на це місто, і як ці плани оцінюють в Україні – аналізують Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

18 березня президент РФ Володимир Путін відповів на питання про те, чи варто приєднати до Росії Харківщину, аби, мовляв, припинити атаки та обстріли прикордонних з Україною населених пунктів.

«Ми вимушені будемо у якийсь момент, тоді, коли вважатимемо за потрібне, створити певну «санітарну зону» на сьогоднішніх територіях, підконтрольних «київському режиму», – заявив Путін. – Створити «зони безпеки», подолати які буде достатньо складно, застосовуючи ті засоби ураження, які використовує супротивник».

Цю тезу очільника Кремля підхопили і розвинули державні ЗМІ РФ.

Харків і «санітарні зони»: що говорять в РФ

300 тисяч для облоги міста

Кремль планує найближчим часом мобілізувати 300 тисяч резервістів для захисту кордонів РФ, натомість досвідчені війська звідти перекинути на штурми Харкова, стверджують джерела російської «Верстки».

Така кількість військових, зазначають джерела видання, має зберегти Харків, зробити з нього «вітрину».

«Харків «ніхто не хоче перетворювати на другий Маріуполь», навпаки, – «є ідея» зробити його вітриною того, що росіяни «вміють воювати цивілізовано», – стверджують російські журналісти з посиланням на неназваних військових армії РФ.

Харків закінчить так звану СВО?

Путін, вкотре ставши президентом РФ, може планувати окупацію Харкова та, після цього, поступове завершення так званої «СВО», стверджують джерела російської «Медузи».

Кремлівські силовики, зазначає видання, говорять про те, що окупувати Харків у армії агресора ще вистачить сил, а от просуватися углиб України буде украй сутужно.

Джерела російського видання зазначають, що рішення про наступ на Харків (станом на 26 березня – ред.) у Кремлі не ухвалили, проте про цю операцію говорять як про «цілком імовірний сценарій», що потребуватиме нової хвилі мобілізації.

Знеструмлення і «вампіри»

Харків треба знеструмити, аби він став нежиттєздатним
Андрій Луговой

28 березня український журналіст Денис Казанський звернув увагу на висловлювання Андрія Лугового, депутата Держдуми на державному каналі «Росія-1».

«Їх треба поставити на місце. Я вважаю, Харків треба знеструмити до такої міри, аби він став нежиттєздатним. Щоби оці 800 тисяч людей, котрі там лишилися, - сіли в машини, пішки, з тюками, на візках, і на захід. І те саме зробити з іншими містами, у тому числі і з Києвом», – висловився російський політик.

Цього дня на іншому держканалі «Росія-24» ведучий Алєксєй Казаков і його напарник Вадим Заводченков теж заговорили про знеструмлення і – про «вампірів».

«Чеські РСЗВ «Вампір», якими з Харкова кошмарять Бєлгород, можна сказати, опинилися у природньому для нечисті середовищі – у мороці», – по-акторськи майстерно виголосив Казаков.

«Тьма згущується над Харковом. Регіон України, що перетворився на лігво «вампірів», продовжують методично відключати від електрики російські військові, - додав Заводченков. - Для порівняння, сусідн якій Бєлгород сяє».

Читайте також: Терехов відреагував на інформацію про можливий повторний наступ сил РФ на Харків

«Гігієнічна катастрофа»

1 квітня на тому ж таки каналі «Росія-24» вийшло відео під назвою «Харкову після руйнування інфраструктури загрожують епідемії».

Той самий ведучий Алєксєй Казаков прямо закликав до знеструмлення очисних споруд у Харкові, аби містом ширилися епідемії.

«Декілька днів без нормальної каналізації та очистки води – і в колекторах розпочне плодитися дуже неприємна фауна: бактерії-збудники тифу, холери, дизентерії. Все потраплятиме у ґрунт і водойми, домішуватися до системи водопостачання, у якій до цього моменту вже встигнуть з’явитися свої мешканці: гепатит і лямбліоз», – віщав ведучий.

До малювання апокаліптичної картини долучили такого собі доктора медичних наук Павла Воробйова. Той додав слово про вошей і тиф.

«Відсутність можливості помитися призведе доволі швидко до появи вошей, відповідно, з’явиться тиф (через вошей може розноситися)», – заявив Воробйов.

А Казаков у цій же програмі напророчив харків’янам ще й голод – через знеструмлення холодильників у супермаркетах.

«Велика кількість людей виїжджає»?

З Харкова виїжджає велика кількість людей, нерухомість впала у ціні, а харчів у місті стає все менше, так висловився дехто Дмітрій Кісєлєв, як його назвало ТАСС, «полковник, військовий експерт з «ЛНР».

«Нам із Харкова повідомляють, що продуктів харчування все менше і менше, і підвезення скорочується. А якщо воно скорочується для людей, зрозуміло, це сигнал, що треба виїжджати», – сказав Кісєлєв і додав, що через перевірки на блокпостах, мовляв, вишикуються кілометрові черги.

Ці твердження у коментарі телеканалу «Настоящее время» спростувала журналістка з Харкова Марія Малевська. Вона зазначила, що жителі Харкова масово з міста не тікають, а показане російською пропагандою відео є, вочевидь, корком із машин, що виїжджають на вихідні, та й то, не факт, що із Харкова.

Натомість з електрикою насправді проблема: відключають на 4-5 годин щодня. У місті працює метро, в деяких районах запрацював електротранспорт.

Ніхто масово з міста не виїжджає
Марія Малевська

«Паніки, пов’язаної з електрикою, немає. Так, керівництво однієї з головних теплоцентралей говорить про те, що вона практично знищена, і на відновлення підуть роки.., і мер Терехов говорить про те, що знищені усі трансформаторні підстанції, проте харків’яни звикли жити в ритмі постійних ударів. З водопостачанням, з каналізацією проблем немає. Бувають проблеми зі зв’язком, інтернет може бути нестабільний. Паніки в місті немає. Ніхто масово з міста точно не виїжджає», – наголосила журналістка.

Читайте також: Терехов: підстав для евакуації з Харкова наразі немає

Чи вийде у Кремля слобожанський наступ?

«Харків стане для росіян фатальним містом»

Українські військові вживають усіх заходів для реагування на імовірний наступ агресора на Харків, заявив у інтерв'ю Укрінформу Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.

За його словами, наразі триває обладнання укріплень та позицій, встановлюють загородження, планують дії.

«Ми вже маємо досвід бойових дій у Харківській області, нам вдалося «прорахувати» противника та звільнити значну частину Харківщини. Саме тоді відбувся масштабний обвал російського фронту. Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом», – зазначив Олександр Сирський.

Бойові побратими у місті готуються до штурмів. Про це «Українській правді» розповів в ефірі УП Чату Максим Морозов, офіцер «Легіону Свободи».

Для наступу на Харків, прогнозує Морозов, армія РФ може вдатися до відволікаючих ударів.

«Зі сторони Куп’янська ми всі, ті, хто тримає зброю в руках, чекаємо серйозний наступ. Звичайно, вони будуть намагатися оточити місто в першу чергу... Можливим буде відволікаючий наступ на Київ, а основний удар – на Харків для його оточення», – припустив Максим Морозов.

Кремль наразі не має ресурсу – Коваленко

Путіну не вдасться захопити Харків, адже Кремль не має для цього ресурсів ні на території Росії, ні в Україні, розповів в ефірі Радіо Донбас Реалії Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив».

Адже, за підрахунками експерта, для оточення Харкова і без урахування вуличних боїв агресор потребуватиме нового угруповання кількістю від 300 до 500 тисяч особового складу.

«Якщо вони підуть на такі дії – то у них близько року може піти на формування відповідного ударного угруповання. При цьому страждатиме решта угруповань. Бо це потребує величезної кількості техніки. У зоні бойових дій їхні підрозділи не отримують своєчасно і в повній мірі бойову техніку, там є дефіцит. І як же вони можуть сформувати повністю боєздатне угруповання?!» – риторично питає Коваленко.

Як аргумент він наводить приклад Авдіївки: на невеличке містечко армія РФ використала більше 100 тисяч людського ресурсу і 5 місяців кровопролитних боїв.

Тобто, для того, аби взяти Харків в оточення чи у напівкліщі, зазначає експерт, потрібне угруповання у декілька разів більше, забезпечене відповідною технікою та боєприпасами.

«Це пропаганда страху» – ЦПД РНБО

Інформація про можливий наступ військ РФ на Харків не відповідає дійсності і є частиною ворожої кампанії «пропаганди страху», наголосили у Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

У Росії наразі немає ресурсів для такого наступу, і агресор здатний лише на обстріли міста, зазначили у ЦПД.

«Розмови про 350 тисяч військових, яких вони хочуть набрати для цієї задачі, погрози соловйова – поки лише розмови. Це ІПСО. Зараз ворог здатен лише обстрілювати і тероризувати місто, і під цей терор він адаптує наративи про наступ, який неможливий. Але ворог завжди лякає наступами, користуючись обстрілами», – заявив керівник ЦПД, лейтенант Андрій Коваленко.

За його словами, «Сили оборони давно готові до всіх можливих загроз».

Читайте також: Костенко сумнівається у спроможності Росії на великий наступ на даний момент

Харків планують перетворити на Прип'ять – колишній аналітик «Єдиної Росії»

Російські війська планують просунутися десь на 20 км від кордону, потім повернутися назад, і оголосити цю територію «санітарною зоною», тобто – демілітаризованою, розповів Леонід Власюк, колишній аналітик політичної партії «Єдина Росія».

«Харків, наприклад, розташований дуже близько до російського кордону, до Білгородської області, до Бєлгорода, – зауважив Власюк. – Вони би хотіли, щоби у Харкові нічого не відбувалося і це місто перетворилося на «сіру зону». На Прип'ять, щоби він перетворився саме на це місто – тобто ні життя, нічого».

На думку Леоніда Власюка, Кремль ладен перетворити зруйновані російськими військами території на «санітарні зони», аби не відповідати за них і не відновлювати.

Наступ може бути на заході Донеччини – ISW

Російське командування може розпочати наступ весною чи влітку на заході Донецької області, а не на Харківщині, прогнозують у американському Інституті вивчення війни (ISW).

Таким чином Кремль може використати постійний, але незначний прогрес у цьому секторі, зазначили аналітики.

«Російські сили, ймовірно, зможуть розпочати лише узгоджену великомасштабну наступальна операція в одному оперативному напрямку за раз через обмеження російської власної живої сили та планування», – додали в ISW.

Читайте також: В очікуванні нового наступу: де може вдарити Росія?

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG