Доступність посилання

ТОП новини

В очікуванні нового наступу: де може вдарити Росія?


Військовослужбовець ЗСУ на Бахмутському напрямку, 6 березня 2024 року
Військовослужбовець ЗСУ на Бахмутському напрямку, 6 березня 2024 року

Україна змогла стабілізувати лінію фронту. Про це нещодавно заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Однак літом можливий новий наступ російської армії. Проєкт Радіо Свобода «Донбас. Реалії» підбиває підсумки зимових боїв. А також розбираються в тому, чи є у РФ резерви далі наступати та де чекати атак у найближчі місяці?

Загуділо, неначе пролетів реактивний літак, далі вибух. Так звучать авіабомби на Авдіївському напрямку. Артилеристи 71-ї окремої єгерської бригади ДШВ ЗСУ прислухаються до неба і хтось підсумовує: «нормально прилетіло».

Та все ж розриви доволі далеко і не заважають роботі. «Гармата! Постріл!» І снаряд калібру 105 міліметрів летить у бік російських позицій.

Якби було достатньо БК, було б супер
Боєць ЗСУ з позивним «Одін»

«Влітку під час контрнаступу працювали 50-60 метрів від своїх. Тобто йде піхота і ми перед піхотою десь 50 метрів спокійно укладали снаряди. В обороні, звісно, трохи легше працювати. Якби було достатньо БК, то було б взагалі супер», – розповідає військовослужбовець ЗСУ з позивним «Одін».

Гарматі М101, з якою працюють артилеристи, вже понад 70 років. Згідно з даними Oryx, три десятки таких американських гаубиць Україна отримала від Литви та Словаччини. Незважаючи на солідний вік, вони досить точні.

Гармата М101 на Авдіївському напрямку
Гармата М101 на Авдіївському напрямку

Та зараз, розповідають військові, найбільша проблема – наявність боєприпасів.

Минулої весни працювали у 6-7 разів більше
Боєць ЗСУ з позивним «Одін»

«Це наш біль трохи, наразі маємо постійну нестачу. Минулої весни ми працювали на цьому ж напрямку і була набагато краща ситуація з БК. Працювали, напевне, у 6-7 разів більше. Дуже залежимо від політичних умов, дуже залежимо від допомоги», – додає «Одін».

На цьому напрямку російська армія і далі намагається наступати. Після Авдіївки їй вдалося захопити декілька сусідніх сіл, але загалом ЗСУ стабілізували лінію фронту, хоча РФ кидає у бій свіжі сили.

«Просто на убій, на убій. Дуже часто так працюємо, що одне місце пристріляли, контролюємо його, проходить година, пів години, все одно там буде проходити інша група, все одно дамо по наступній групі», – розповідає військовослужбовець 71-ї єгерської бригади ДШВ.

Російська армія намагається просуватися на захід від Авдіївки
Російська армія намагається просуватися на захід від Авдіївки

«Захоплення Авдіївки зменшило протяжність лінії фронту, і, відповідно, противник, який мав досить серйозне угруповання на цьому напрямку, по інерції намагається просунутися далі на захід. Виходить це значно повільніше, ніж вони розраховували, але тиск значний. І конкретно на Авдіївському напрямку найближче завдання його угруповання виконало, я би сказав, що у повному обсязі», – вважає експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.

Цілі РФ на літню кампанію

Ще один гарячий напрямок нині – поблизу захопленого російською армією Бахмуту. Ціль атак тут – місто Часів Яр. Воно розташоване на висоті і у разі захоплення відкриває дорогу далі на Костянтинівку чи Краматорськ-Слов’янськ.

Без мобілізації резервів у них не буде
Михайло Жирохов

«Із Часовим Яром ситуація дуже важка, але наскільки я розумію, наскільки знаю, вона контрольована. В лоб росіяни вже не йдуть, намагаються охопити з флангів. Там є просування, але просування тактичне. І буває таке, що сьогодні ці позиції не наші, завтра вже вони відбиті», – розповідає військовий експерт Михайло Жирохов. Він вважає, що станом на зараз у РФ немає резервів для масштабного наступу. Мовляв, потік тих, хто добровільно йде в армію, зменшується і дозволяє покривати лише бойові втрати.

«Без мобілізації, прихованої або відкритої, резервів у них не буде. Та ж сама проблема, що і у нас, проблема особового складу. Не в такому градусі, але вона є. Всі очікували перевиборів Путіна і тому буде ухвалене якесь рішення», – переконаний Михайло Жирохов.

Зараз відбувається формуюча операція
Віктор Кевлюк

Стратегічні цілі Кремля на даному етапі, вважають опитані Донбас Реалії експерти, зрозумілі: повністю захопити Донецьку, Луганську, Запорізьку і Херсонську області. Регіони, окуповані частково і які згідно з російською конституцією РФ вважає своїми. Те, що не вдалося зробити зимою, можуть спробувати повторити літом. Умовно, якщо найближчим часом запустити мобілізацію в РФ – новобранці для наступу можуть бути готові до середини літа.

«Зараз відбувається, говорячи термінологію НАТО, формуюча операція. Противник намагається створити передумови для оволодіння Слов'янсько-Краматорською агломерацією. Для цього противнику потрібно вийти в район Покровська на півдні і Сіверськ-Лиман на півночі. Вся активність, яку ми бачимо у цьому районі сьогодні, спрямована саме на формування умов», – вважає Віктор Кевлюк.

Експерт також додає, що зважаючи на досвід тривалих і виснажливих боїв за Авдіївку, така операція потребуватиме від Росії значних ресурсів і може затягнутися на пів року. Окрім Краматорська найближчі цілі РФ розташовані на півдні Донецької області, зокрема Вугледар. У тил українських військ там намагаються зайти, атакуючи в районі Курахового. Також регулярно штурмують біля Роботиного Запорізької області.

Зараз російська армія створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч солдатів. Про це кажуть у командуванні ЗСУ і також не виключають наступу влітку. За словами Михайла Жирохова, Росії було б цікаво вийти, наприклад, на Харків чи Дніпро, однак наразі ресурсів для цього вочевидь немає. Вгадувати, де буде головний удар, можна довго, але зараз Україні варто будувати оборонні рубежі.

Ми побачили по Авдіївці, як фортифікаційні споруди зносяться ударами з повітря
Михайло Жирохов

«Не можна говорити, що фортифікації не дозволять росіянам почати операцію, тому що ми побачили по Авдіївці, як фортифікаційні споруди зносяться ударами з повітря. Якщо до літа не буде вирішено питання з ППО, з F-16, з пануванням у повітрі, то фортифікаційні споруди будуть елементом оборони, але не будуть важливим елементом. Друге питання, яке зараз вирішується, це підсилення мобілізації, тому що ці ж фортифікаційні споруди, якщо в них нікому буде сидіти, вони знову ж таки будуть просто одним з елементів. Росіяни будуть вибирати напрямок, думаю, вже по факту, коли будуть мати на руках розвідувальні дані, коли будуть знати, яка оборона проти них, тоді будуть розраховувати», – вважає Михайло Жирохов.

  • Про те, що 2024 рік буде для України роком стратегічної оборони, західні ЗМІ писали ще декілька місяців тому.
  • Зимою ЗСУ вийшли з Авдіївки, але загалом лінія фронту не надто змінилася.
  • Незважаючи на нестачу боєприпасів, людей, проблеми з допомогою від США, українська армія стримує атаки Росії.
  • Як буде розгортатися ситуація наприкінці весни і влітку, а також якими будуть результати на кінець року, на думку аналітиків, багато в чому буде залежати від політичних рішень, які ухвалять або не ухвалять союзники України найближчим часом.

Форум

XS
SM
MD
LG