Доступність посилання

ТОП новини

Епіфаній: розколу в Українській православній церкві немає і не буде


Епіфаній: Ми шануємо святійшого патріарха Філарета, але не підтримуємо думок, які він висловив останніми днями
Епіфаній: Ми шануємо святійшого патріарха Філарета, але не підтримуємо думок, які він висловив останніми днями

Розколу в Українській православній церкві «немає і не буде», заявив предстоятель Православної церкви України Епіфаній.

«Розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми маємо спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві», – сказав Епіфаній.

Він додав, що в Українській православній церкві високо шанують почесного патріарха Православної церкви України Філарета.

«Ми шануємо святійшого патріарха Філарета, але не підтримуємо думок, які він висловив останніми днями», – зазначив предстоятель ПЦУ.

Він наголосив, що зараз не існує таких структур як Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква.

«Бо ми об’єдналися і ці колишні структури увійшли в єдину церкву, виконавши свою історичну місію. Усі прагнули визнання Української церкви і ми змогли отримати синодальний томос, який навіки утверджує той факт, що ми є єдиною помісною православною церквою», – заявив Епіфаній.

15 грудня 2018 року в Києві, у соборі Святої Софії відбувся об’єднавчий собор, на якому представники трьох фактично наявних на той час в Україні православних церковних організацій створили єдину канонічну православну церковну організацію в Україні, помісну Православну церкву України (ПЦУ). Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія з дотеперішньої УПЦ КП.

6 січня у Стамбулі, у резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив главі новоствореної помісної Православної церкви України митрополитові Епіфанію томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія.

9 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує. Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

12 травня Філарет допустив відділення від ПЦУ Київського патріархату і підкреслив, що уповноважений скликати церковний собор.

XS
SM
MD
LG