Доступність посилання

ТОП новини

«Її сенс переосмислено»: у КМДА пояснили, чому залишать перейменовану Арку дружби народів


Столична влада зауважила, що сенс арки переосмислено, а простір біля неї отримає нову концепцію
Столична влада зауважила, що сенс арки переосмислено, а простір біля неї отримає нову концепцію

У Києві не будуть демонтувати Арку свободи українського народу (перейменована Арка дружби народів), повідомили 25 квітня у Департаменті культури Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Вказано, що таке рішення ухвалено робочою групою КМДА після вивчення цього питання і консультацій із громадськістю.

Столична влада зауважила, що сенс арки переосмислено, а простір біля неї отримає нову концепцію.

У Департаменті нагадали, що після початку повномасштабного вторгнення Київрада ухвалила рішення про перейменування Арки дружби народів на Арку свободи українського народу. Радянську скульптуру двох робітників – символ возз’єднання України та Росії – демонтували у квітні того ж року.

Також у КМДА вважають, що витрата коштів з міського бюджету на демонтаж арки не є сьогодні найнагальнішим питанням.

Раніше Міністерство культури виключило з Державного реєстру нерухомих пам’яток України цю арку. Таким чином монумент втратив статус памʼятки історії, що дозволяє її демонтаж.

Також експертна комісія Українського інститут національної памʼяті (УІНП) рекомендувала демонтувати Арку дружби народів в Києві, яку було збудовано в часи СРСР, і яка мала символізувати нібито прагнення українського та російського народів до возз’єднання.

Читайте також: Мінкульт прибрав «Арку дружби народів» з реєстру пам’яток. Тепер її можна демонтувати

Скульптурна композиція Арка дружби народів з’явилася в Києві у 1982 році. Її відкриття хотіли приурочити до 60-річного ювілею утворення СРСР, який мали святкувати у грудні, але зробили це раніше – у жовтні, напередодні 65-ї річниці жовтневого перевороту 1917 року.

За словами місцевої влади, у процесі декомунізації у Києві сформовано перелік 297 пам’ятних об’єктів, пов’язаних Росією та СРСР, що рекомендували до усунення або переміщення до спеціально визначених місць зберігання. Із них 95 пам’ятників і понад 200 пам’ятних знаків та елементів оздоблення.

Форум

XS
SM
MD
LG