Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Митної служби розповів, скільки митників затримані чи засуджені


Максим Нефьодов
Максим Нефьодов

Голова Митної служби Максим Нефьодов розповів, скільки митників за час його керування цим відомством були затримані чи й отримали вироки.

Як сказав він програмі «Суботнє інтерв’ю» на Радіо Свобода, за час його каденції на посаді «було, здається, лише два випадки, коли провина була доведена, і хтось таки отримав цей вирок».

«Але якщо казати про затримання, якщо казати про ті справи, які відкриваються, то якраз активна співпраця з ДБР, СБУ, з Нацполіцією призводить до того, що тільки за цих 100 днів роботи таких випадків вже було майже 20», – сказав Нефьодов.

«Я ще раз кажу, що я не пишаюся цим. Я не хочу займатися тим, аби тільки вичищати когось у своїх рядах або, тим більше, впадати у неправильну риторику про те, що всі митники є погані. Це точно не так. Я перший, хто готовий захищати сумлінних і патріотичних наших працівників. Але з тими, хто не розуміє ні натяків, ні прямих команд і думає, що все буде продовжуватися так, як і раніше, не тільки будемо прощатися, але й сподіваюся, що ці люди будуть сидіти», – наголосив він.

Максим Нефьодов очолив Державну митну службу в липні 2019 року; напівофіційно цей орган називають «новою митницею».

Про один із випадків можливих правопорушень працівників митниці повідомила 24 березня прокуратура Києва, яка почала досудове розслідування за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення працівників Київської митниці під час оформлення експорту медичних масок з України до Іспанії. «Поставка вказаного товару була здійснена за заниженою вартістю задля ухилення від сплати митних платежів та за сприяння працівників Київської митниці», – заявили в прокуратурі.

Той експорт, здійснений у час, коли світом уже розповсюджувалася епідемія коронавірусного захворювання, викликав широку критику, коли про нього стало відомо в Україні з репортажу іспанського телебачення. Тоді Максим Нефьодов оприлюднив документи про митне оформлення цих експортних операцій, щоб підтвердити, що вони були здійснені ще до рішення української влади заборонити вивезення масок, а відтак митниця нічого не порушила.

Та з цих же документів випливає, що маски класу FFP3 були офіційно оформлені на продаж за кордон за ціною в 2 гривні з копійками за штуку – тоді як іще до поширення коронавірусу їхня ціна становила десятки гривень за штуку, а нині їх пропонують на продаж уже за сотні гривень.

XS
SM
MD
LG