Доступність посилання

ТОП новини

Росія: в Бурятії військовий купив довідку про смерть, щоб не йти на війну


Російські мобілізовані в автобусі, вересень 2022 року (ілюстративне фото)
Російські мобілізовані в автобусі, вересень 2022 року (ілюстративне фото)

Мобілізований із російського регіону Бурятії Зорігто Арабжаєв купив фальшиву довідку про свою смерть, щоб не повертатися на війну проти України, його викрили, і російський суд засудив військового до п’яти років колонії за дезертирство, повідомляє проєкт Радіо Свобода Сибір.Реалії.

Арабжаєва мобілізували у листопаді 2022 року. Навесні він поїхав у відпустку, але в частину після неї не повернувся. Коли військові прийшли додому до Арабжаєва, його син показав довідку про смерть батька. Пізніше з’ясувалося, що документ є фальшивим. Співробітники військової поліції затримали Арабжаєва 4 травня.

У суді він пояснив, що не хотів повертатися на фронт через емоційний стан дружини, яка нібито погрожувала суїцидом. У вересні 2022 року в ДТП загинув старший син Арабжаєвих, а за два місяці мобілізували Зорігто.

Суд зазначив, що у сім’ї була негативна психологічна атмосфера, що вплинуло на дії підсудного. При цьому дружина Арабжаєва не зверталася за медичною допомогою. Військовослужбовця визнали винним у дезертирстві й засудили до п’яти років позбавлення волі у колонії загального режиму.

  • За підрахунками російського видання «Медіазона», за рік мобілізації до російських судів надійшло більше ніж три тисячі справ про самовільне залишення частини з обтяжливою ознакою «здійснено в період мобілізації». Більше від половини вироків у таких справах – умовні. Це робиться для того, щоб засуджених можна було відправити на фронт, пише видання.
  • Найсуворіший вирок мобілізованому в Росії, за спостереженнями Сибір.Реалії, оголосили в Сахалінській області: там у липні 2023 року Дмитра Наришкіна засудили до 12 років колонії загального режиму як повторно засудженого за самовільне залишення частини – мобілізованому замінили умовний термін на реальний.
  • У вересні 2022 року, з початком мобілізації для війни проти України, російська влада посилила кримінальну відповідальність за невиконання наказу, побиття командира, залишення частини, дезертирство, порушення правил служби і втрату військового майна. Більшість статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10-15 років.

Форум

XS
SM
MD
LG