Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії проаналізувала стан Чорноморського флоту РФ після низки «серйозних атак»


Удар по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі, 22 вересня 2023 року
Удар по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі, 22 вересня 2023 року

Розвідка Великої Британії заявляє, що російський Чорноморський флот через низку «серйозних атак останніми тижнями, кульмінацією яких стали удари по його штабу 20 і 22 вересня» зазнав пошкоджень, що, зокрема, знизять його здатність блокувати українські порти.

«Ці атаки були більш руйнівними і скоординованими, ніж інші під час війни. Фізичні пошкодження ЧФ – майже напевно серйозні, але локалізовані. Флот майже напевно залишається здатним виконувати свої основні воєнні місії, пов’язані із завданням ударів крилатими ракетами і місцевим патрулюванням», – йдеться в повідомленні.

Однак, як додали в британській розвідці, цілком імовірно, що здатність російського Чорноморського флоту продовжувати більш широке регіональне безпекове патрулювання і здійснювати фактичну блокаду українських портів буде зменшена. Він також, ймовірно, має погіршену здатність захищати свої активи в порту і проводити планове технічне обслуговування, кажуть у розвідці.

«У Чорному морі йде динамічний, глибокий ударний бій. Ймовірно, це змушує Росію реагувати і водночас демонструє, що українська армія може підірвати символічну і стратегічну демонстрацію сили Кремля з його порту в окупованому Севастополі», – йдеться в повідомленні.

Напередодні командування Сил Спеціальних операцій України заявило, що внаслідок удару по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі минулого тижня загинув командувач флоту. «Після ураження штабу ЧФ РФ загинули 34 офіцери, серед них командувач ЧФ РФ. Ще 105 окупантів було поранено. Будівля штабу не підлягає відновленню», – йдеться в повідомленні.

Командування також заявило про загибель 62 російських військових внаслідок удару по десантному кораблю «Мінськ». Редакція Радіо Свобода наразі не може незалежно перевірити цю інформацію.

Форум

XS
SM
MD
LG