Доступність посилання

ТОП новини

ВС розповів про стан розгляду справ про оскарження санкцій проти Козака, його оточення та телеканалів


Вже призначено кілька дат розглядів справ за відкритими провадженнями щодо оскарження санкцій
Вже призначено кілька дат розглядів справ за відкритими провадженнями щодо оскарження санкцій

У Верховному суді повідомили про стан розгляду справ про оскарження санкцій проти народного депутата й соратника проросійського політика Віктора Медведчука Тараса Козака і восьми пов’язаних із ним юридичних осіб, а також оскарження санкцій про блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZiK.

У суді зазначили, що 9 березня відкрии провадження у справі за позовом ТОВ «ТВ Вибір» про оскарження обмежувальних заходів до позивача (розгляд 6 квітня). У цей же день відкрито провадження в адміністративній справі за позовом Тараса Козака про визнання протиправним і скасування указу про санкції до позивача (розгляд також 6 квітня).

Повідомляється також про те, що кілька справ про оскарження указу президента про санкцій наразі відкриті, і щодо них призначені розгляди на 15 березня, 29 березня, 5 квітня, 12 квітня.

«Крім того, 5 березня 2021 року ухвалою у справі № 9901/51/21 залишено без руху позовну заяву ТОВ «Партнер ТВ», у якій позивач просить визнати протиправним і нечинним п. 6 додатка № 2 до Указу № 43/2021. Суд надав позивачеві десятиденний строк із дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків шляхом надання уточненої позовної заяви», – вказали у Верховному суді.

2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони про запровадження санкцій проти народного депутата й соратника проросійського політика Віктора Медведчука Тараса Козака і восьми пов’язаних із ним юридичних осіб. Санкції передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZiK.

Телеканали у своїй заяві розкритикували санкції і назвали рішення влади «політичною розправою над невгодними ЗМІ».

За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова, робота над цим рішенням почалася ще влітку 2020 року, і готували його «дуже ретельно». Він запевнив, що є достатньо доказів, і скасувати санкції буде надзвичайно складно.

Тарас Козак називає звинувачення брехнею і відкидає їх.

Рішення щодо санкцій підтримала низка західних союзників України, але були й застереження з-за кордону щодо необхідності дотримання права на висловлювання, і критика з боку кількох міжнародних журналістських організацій, а також із боку Росії.

Київ відповідає, що згадані канали були інструментами пропаганди, а не засобами інформації.

XS
SM
MD
LG