Доступність посилання

ТОП новини

Українська електроенергетика показала свою залежність від Росії


Робітники усередині центральної диспетчерської кімнати у Запорізькій АЕС. Енергодар, 9 квітня 2013 року
Робітники усередині центральної диспетчерської кімнати у Запорізькій АЕС. Енергодар, 9 квітня 2013 року

Україна буде купувати електроенергію в Росії, заявив у середу міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Водночас він запевнив, що аварія на третьому блоці Запорізької АЕС не пов’язана з атомним реактором і не призвела до витоку радіації. Втім, ця аварія поглибила дефіцит в енергосистемі України, і тепер стало ясно, чому без світла на початку тижня сиділи жителі різних регіонів.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

«Я можу з упевненістю сказати, що, як мінімум, у такій складній ситуації для збалансування енергосистеми – це потрібний крок, хоч би яким він був політично складним, але це потрібний крок», – заявив голова Міненерговугілля Володимир Демчишин, оголошуючи наміри купувати електроенергію у Росії.

Він не назвав конкретних термінів, додавши, що рішення можуть ухвалити з дня на день.

В інтерв’ю Радіо Свобода директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко розкритикував таку політику.

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко
В умовах, коли країна веде агресію на знищення держави, то цей варіант не може розглядатись як базовий
Володимир Омельченко

«Якщо Україні доведеться купувати електроенергію в Росії, це повний провал енергетичної політики держави, – заявив він. – Якщо б Росія виступала надійним партнером, то ця пропозиція достатньо слушна і правильна, але в умовах, коли країна веде агресію на знищення держави, то цей варіант не може розглядатись як базовий».

Втім, Омельченко визнає, що якщо вугілля на ТЕС немає, то закупки електроенергії в Росії – це майже єдиний варіант негайно задовольнити потреби країни. Точних обсягів закупівлі експерт не назвав, але вони, на його думку, будуть доволі великими.

Запаси вугілля на деяких українських ТЕС наближаються до критичних. За офіційним повідомленням, на Зміївській, Вуглегірській, Луганській, Придніпровській, Криворізькій ТЕС запаси вугілля забезпечать роботу електростанцій до 4 діб. Крім того, ситуація ускладнюється ремонтом третього енергоблоку на Запорізькій АЕС. 28 листопада, коли його намагались увімкнути, відбувся вибух. За словами міністра, витоку радіації не було.

Витоку радіації через аварію на Запорізькій АЕС не було – Міненерго
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00


Ці слова підтвердив і Омельченко. За його інформацією, вибух стався поза зоною реактора, та його мають швидко локалізувати чи ліквідувати.

За оцінками «Енергоатома», блок у Запоріжжі запрацює з 5 грудня.

Втім, його відімкнення викликало дефіцит в енергетичній системі України, що призвело до позбавлення електроенергії низки регіонів. Це стосувалося, зокрема, Івано-Франківщини, Одеси і Львова. У середу міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин висловив сподівання, що найближчим часом подібного вдасться уникнути.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Коментуючи ситуацію, Юрій Корольчук, член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій, сказав Радіо Свобода, що подібні проблеми є очікуваними.

«Росія – це єдина країна, з якою в нас є кордон, яка має електроенергію в профіциті. Інші, зокрема Румунія і Молдова, навпаки, купували в Україні електроенергію», – зазначив Корольчук. За його словами, тут немає альтернативи. «Атомні електростанції можуть технічно виробити більше, але немає вільних потужностей на лініях передач. До кінця опалювального сезону треба буде закупити 10 мільярдів кіловат/годин», – заявив він.

Попри це, в експерта виникають запитання щодо процедури закупівлі вугілля – через посередника, а не через державну компанію «Укрінтеренерго». За словами Корольчука, одне з підприємств, яке отримало ліцензію на закупівлю, створили зовсім недавно. «Виявилось, що там є інтереси колишнього міністра енергетики Продана. Отримали за два тижні ліцензію швиденько», – зазначив Корольчук.

Ще одним політично суперечливим розв’язанням проблеми може бути закупівля вугілля в сепаратистів, які контролюють вугільні шахти Донбасу. Але міністерство наразі повідомило, що планує лише вивезти вугілля зі складів ДК «Вугілля України» на сході. Донбас, де тривають бойові дії, донедавна давав Україні 80 відсотків вугілля.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG