Доступність посилання

ТОП новини

Бабченко: без державної підтримки з поствоєнним синдромом українцям не впоратися


Аркадій Бабченко
Аркадій Бабченко

В Україні потрібно створити систему державної реабілітації учасників АТО. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав російський військовий журналіст, учасник двох чеченських воєн Аркадій Бабченко.

«Без державної підтримки з цим не впоратися. Те, що «синдром комбатанта» буде, – він буде обов’язково. І вирішувати проблему ветеранів, які повертаються з війни, звісно, має держава. Мені просто пощастило. По-перше, я живу в Москві, у столиці. По-друге, я зумів знайти роботу, я зумів створити сім’ю, у мене народилася дитина. Мені просто через це дуже пощастило. Більшість, звісно, просто спивається або сідають до в’язниці. Тому один з цим не кожен зможе впоратися. Далеко дуже не кожен», – сказав Аркадій Бабченко.

Він також зазначив, що на складність синдрому впливає підсумок війни, а також те, наскільки в уявленні солдата вона була справедливою.

«Чому такий важкий синдром дала чеченська війна? Тому що відчуття того, що ця війна була справедливою, не було, а було відчуття, що цю війну програно. Поразка у війні налаштовує на поразку в мирному житті. І Україні, напевне, в цьому плані все ж таки буде легше, тому що суспільна свідомість цю війну, звісно, розглядає як справедливу. І я практично впевнений, що врешті-решт ця війна Україною буде виграна», – сказав Аркадій Бабченко.

Доктор медичних наук, професор, психотерапевт Олег Чабан вважає, що не треба перебільшувати проблеми психічних розладів у воїнів, які повертаються із зони АТО. Таких людей, на його думку, буде не більше як 5% від загальної кількості учасників війни на сході України.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, станом на початок квітня близько 60 тисяч українських військовослужбовців узяли участь в антитерористичній операції.

XS
SM
MD
LG