Доступність посилання

ТОП новини

СБУ про лист «Української повстанської армії»: написаний не носіями української мови


У Службі безпеки України заявляють, що висновки лінгвістичної експертизи свідчать, що текст листа організації «Українська повстанська армія» складений з використанням русизмів особою чи особами, які, очевидно, не є носіями української мови. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

За його словами, невластивими українській мові є також і деякі синтаксичні конструкції тексту.

Лубківський повідомив, що, за даними СБУ, лист був надісланий з-за кордону.

«За результатами вивчення технічних властивостей листа, що надійшов на особисту електронну скриньку пана Володимира Фесенка, СБУ було встановлено, що повідомлення відправлено за допомогою сервісу разових поштових адрес, який розташований на хостингу в компанії, яка перебуває на території ФРН. Відправник вжив максимальних заходів, щоб унеможливити його ідентифікацію, що ставить під сумнів як правдивість повідомлення, так і наміри автора», – мовиться у повідомленні.

У СБУ заявляють, що при пересиланні листа використовувався анонімізатор, ймовірно TOR, із транзитними IP-адресами у Великій Британії та США.

Раніше цього ж дня політолог Володимир Фесенко повідомив про отримання листа від організації, яка назвалася «Українською повстанською армією» і яка нібито взяла на себе відповідальність за недавні вбивства Олеся Бузини та Олега Калашнікова, а також Чечетова, Пеклушенка, Мельника.

У МВС відреагували на цей лист. За словами радника голови МВС Антона Геращенка, правоохоронці цю інформацію перевіряють. Геращенко також зазначив, що «такі людські трагедії використовуються спецслужбами для розгону інформаційних хвиль у своїх інтересах». Водночас він не уточнив, про які саме спецслужби йдеться.

Пізніше в «Опозиційному блоці» заявили про отримання аналогічного листа з погрозами від організації, яка назвалася «Українською повстанською армією». Інформацію про ці листи активно поширюють російські ЗМІ.

15 квітня у Києві був убитий депутат Верховної Ради п’ятого скликання, регіонал Олег Калашников, 16 квітня – журналіст Олесь Бузина. Обидві публічні особи, відомі проросійськими поглядами, були розстріляні поруч зі своїми помешканнями. Протягом останніх двох місяців загинули кілька колишніх регіоналів.

На дотичну тему:

17.04.2015
Режим Путіна розігрує карту «екстремістів із УПА» проти України?

Листа з підписом «Українська повстанська армія» відправили з німецького сервісу, його писали не носії української мови – СБУ далі
16.04.2015
Убивства Бузини і Калашникова – піар-хід Росії?

«Путін у прямому ефірі прокоментував вбивство Бузини. Склалося враження, що ведучий міг заздалегідь знати про трагедію» – Геращенко далі

XS
SM
MD
LG