Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували брошуру «Україна у Другій світовій війні»


У Києві презентували брошуру «Україна у Другій світовій війні», яку підготували і видали працівники Українського інституту національної пам’яті. Як заявив директор Інституту Володимир В’ятрович, автори спробували подивитися на перебіг подій 1939-1945 років з української точки зору, оскільки до останнього часу українці здебільшого знали про Другу світову війну з «радянського погляду».

«Попри те, що Радянський Союз як такий припинив існування 24 роки тому, радянські традиції вшанування річниць, пов’язаних з тією війною, в Україні залишались. І ми зараз бачимо, наскільки ці традиції використовує сучасна російська пропаганда для мобілізації на боротьбу проти сучасної України. Спроба подивитися на цю війну, спираючись на архівні документи, надзвичайно важлива нині і з точки зору історичної справедливості, і з точки зору тих подій, які зараз відбуваються на сході України», – сказав В’ятрович.

Згідно з дослідженнями, які містяться у брошурі, українці у Другій світовій війні зазнали втрат більше, ніж Великобританія, Канада, США і Франція разом взяті. Науковці оцінюють втрати України у 8-10 мільйонів людей; кількість загиблих українців можна порівняти з населенням сучасної Австрії.

Брошура містить статистичні дані стосовно людських й економічних втрат України у роки Другої світової війни, її видано українською та англійською мовами.

XS
SM
MD
LG