Доступність посилання

ТОП новини

Путін запевняє, що вторгнення на схід України не буде – Земан


Мілош Земан і Володимир Путін під час зустрічі у Кремлі, 9 травня 2015 року
Мілош Земан і Володимир Путін під час зустрічі у Кремлі, 9 травня 2015 року

Президент Чехії Мілош Земан стверджує, що Росія не буде воєнним чином втручатися в Україні.

«Президент Путін мене запевнив, що вторгнення сходові України не загрожує», – заявив він в інтерв’ю празькому інтернет-виданню iDNES.cz про свою зустріч у суботу, 9 травня, в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним.

Чеський лідер також вважає, що у зв’язку з цим санкції Європейського союзу стосовно Росії можуть бути скасовані ще до кінця цього року.

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка цієї думки президента Чехії не поділяє. «Санкції, запроваджені ЄС, тісно пов’язані з мінськими угодами. Мінські угоди поки що не виконуються, при цьому передбачається їхнє виконання протягом цілого поточного року. Тобто не можна реально передбачати, що мінські угоди будуть виконані ще перед кінцем цього року», – наголосив голова уряду Чехії.

Так само низка чеських громадських організацій виступила з заявою, в якій звертається увага на підтримку, на думку авторів документа, Мілошем Земаном «гібридної війни» Росії проти України під час його візиту до Москви.

Частину санкцій Європейського союзу щодо Росії мають формально переглядати липні, ще частину у вересні. Але в Євросоюзі вже вирішили, що ставлять можливість зняття економічних санкцій із Росії у залежність від повного виконання нею мінських домовленостей, а це повне виконання самі домовленості передбачають на кінець нинішнього року. Такої ж думки дотримуються і США й інші країни «Групи семи».

XS
SM
MD
LG