Доступність посилання

ТОП новини

Голова МВФ виключає можливість відкласти виплати Греції


Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс (л) і Крістін Лаґард перед зустріччю в Люксембурзі, 18 червня 2015 року
Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс (л) і Крістін Лаґард перед зустріччю в Люксембурзі, 18 червня 2015 року

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард попередила Грецію, що ніяких пільг Афінам із їхніми виплатами за позиками не буде.

«Термін сплати – 30 червня. Якщо до 1 червня сума не буде сплачена, значить, вона не сплачена», – сказала вона, виступаючи перед журналістами в Люксембурзі, перш ніж приєднатися до переговорів, які тривають там щодо становища з фінансами Греції.

Уранці, перед початком переговорів, канцлер Німеччини Анґела Меркель заявляла, що й далі переконана в можливості укладення домовленості між Грецією, з одного боку, і її кредиторами – Європейським союзом, Європейським центральним банком та МВФ.

За її словами, Німеччина робить усе можливе, щоб втримати Грецію в зоні обігу спільної валюти євро, але сама Греція має твердо дотримуватися своїх зобов’язань щодо реформ і заощаджень.

Міністри фінансів країн єврозони, які проводять кризову зустріч у Люксембурзі, вимагають від Греції нарешті подати план реформ, який Афіни зобов’язалися б виконати, і тим покласти край п’ятимісячному протистоянню між новим урядом Греції, що виступає проти цих реформ та заощаджень, і його кредиторами, які хочуть, щоб Греція нині скоротила свої витрати приблизно на 2 мільярди євро.

Греція має до 30 червня включно сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами. Того ж дня збігає ухвалена раніше програма міжнародної фінансової допомоги Афінам в обмін на реформи й заощадження. Без досягнення до того часу домовленості з кредиторами про умови отримання останнього траншу цієї програми допомоги на Грецію вочевидь чекатиме дефолт. За словами міністрів, їхні очікування на це песимістичні.

XS
SM
MD
LG