Доступність посилання

ТОП новини

Стан могильника радіоактивних відходів біля Донецька викликає стурбованість – СЦКК


Стан могильника радіоактивних відходів поблизу Донецька викликає велику стурбованість. Про це заявив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації (СКПП) питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Андрій Таран.

За його словами, сховище джерел радіоактивних випромінювань могло бути пошкодженим у результаті детонації підземних складів боєприпасів.

«Неподалік Донецького аеропорту, в якому, як відомо, точилися активні бойові дії, між селищем Піски та вугільною шахтою «Жовтнева», є сховище джерел радіоактивних випромінювань. Нещодавній потужний вибух, що стався 16 червня на території «Донецького казенного заводу хімічних виробів» внаслідок детонації підземних складів боєприпасів, міг порушити його цілісність», – зазначив генерал.

«Ця ситуація викликає велику занепокоєність української сторони, адже існує вірогідність витоку радіоактивних елементів, що є дуже небезпечним для здоров’я та життя великої кількості цивільного населення регіону», – додав Таран.

Він закликав представників спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ провести моніторинг радіаційного фону в цьому районі та інші заходи, які б сприяли усуненню небезпеки в регіоні.

Напередодні проросійські бойовики підтвердили, що на території Донецького заводу хімвиробів існує могильник. У ніч на 17 червня натериторії заводу стався вибух, проте, за заявами сепаратистів, сховище не пошкоджене.

XS
SM
MD
LG