Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти кажуть, що зміни до Конституції порушують мінські угоди, і надсилають свої пропозиції


Проросійські сепаратисти, фото
Проросійські сепаратисти, фото

Проект змін до Конституції України, який підготувала українська влада, порушує мінські домовленості. Про це заявляє один з лідерів угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

«Було опубліковано висновок Венеційської комісії про проект поправок до конституції України щодо децентралізації. По суті, висновки комісії говорять про те, що в українському проекті поправок відсутні підходи та статті, які дозволили б Києву виконати Мінські угоди та рішення «Нормандської четвірки», – заявив Пушилін, слова якого цитує сепаратистський сайт «ДАН».

Він зазначає, що сьогодні «ДНР» і «ЛНР» в черговий раз направили свої пропозиції українській стороні, зокрема спікеру Верховної Ради Гройсману.

Сайт «ДАН» повідомляє, що пакет документів, який передали сепаратисти, складається з проекту змін до Конституції України, розробленого угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», проекту закону України про місцеві вибори на Донбасі, проект поправок до 10-ї статті Закону про особливий порядок місцевого самоврядування.

Раніше в Росії також заявляли, що конституційна реформа в Україні відбувається не відповідно до мінських домовленостей.

На початку червня сепаратисти пропонували доповнення до Конституції України, в яких містилася згадка про Крим і Севастополь як українські території. Згодом представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» заявили, що відкликають свої проекти поправок до Конституції України, в яких Крим і Севастополь згадуються як українські території, і заявили, що хочуть вступити до складу Росії.

Водночас у Києві звертають увагу, що прямий діалог можливий тільки з легітимними представниками Донеччини і Луганщини, в тому числі з окупованих частин цих областей, а не з самозваними ватажками збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними. Оскільки сепаратисти зірвали минулої осені проведення в окупованих районах місцевих виборів за українським законодавством, що передбачені мінськими домовленостями, наразі Київ бачить можливість вести діалог про конституційну реформу тільки з останніми легітимно обраними представниками цих областей, тобто тими, що були обрані на попередніх місцевих виборах в Україні.

В Україні нині готують конституційну реформу, що передбачає децентралізацію устрою країни. Проведення цієї реформи та децентралізація влади є одним із пунктів мінських домовленостей, підписаних 12 лютого. Відповідно до них, нова Конституція в Україні має набрати чинності до кінця 2015 року. Президент України Петро Порошенко очікує, що конституційна реформа в частині децентралізації має завершитися до 25 жовтня.

При цьому в Києві наголошують, що ні про яку «федералізацію» України, про яку регулярно заявляють в Москві, не може бути й мови.

24 червня Європейська комісія за демократію через право Ради Європи (Венеційська комісія) загалом схвально оцінила проект змін до Конституції України щодо децентралізації, знайшовши лише два недоліки.

Завтра, 26 червня, під час засідання Конституційної комісії планують презентувати законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади.

XS
SM
MD
LG