Доступність посилання

ТОП новини

14 суддів підозрюють у співпраці з сепаратистами


©Shutterstock
©Shutterstock

На черговому засіданні Вищої ради юстиції України (ВРЮ) був зупинений розгляд питання про звільнення з посад «за загальними обставинами» 14 суддів. Це відбулося у четвер, 6 серпня, під час засідання цієї Ради.

За повідомленням прес-служби ВРЮ, причиною стало отримання інформації про їхню співпрацю з угрупованнями «ДНР» та «ЛНР» і висновок тимчасової слідчої комісії Верховної Ради про порушення ними присяги.

«За результатами розгляду заяв суддів, які подали заяви про звільнення за загальними обставинами, Вища рада юстиції виявила суддів, що співпрацюють із так званими терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР», саме тому Рада вирішила зупинити розгляд їхніх заяв та направити матеріали до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для вирішення питання про притягнення вказаних суддів до відповідальності», – заявив за підсумками засідання голова Ради Ігор Бенедисюк.

Вища рада юстиції також зупинила розгляд питання про відставку судді апеляційного суду Києва Ольги Єфімової до розгляду висновку тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції про порушення присяги.

У лютому цього року Верховна Рада призначила 5 членів тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

У квітні 2014 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про відновлення довіри до судової системи України», згідно з яким створюється тимчасова спецкомісія для проведення люстраційної перевірки суддів.

Відповідно до вимог цього закону, суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів у разі ухвалення ним одноособово або у колегії суддів рішень, пов’язаних із обмеженням прав учасників масових акцій протесту у листопаді 2013 – лютому 2014 роках.

XS
SM
MD
LG