Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії назвало візит керівників країни до окупованого Криму «внутрішньою справою»


Дмитро Медведєв (л) і Володимир Путін (п) на палубі російського судна в окупованому Криму, 18 серпня 2015 року
Дмитро Медведєв (л) і Володимир Путін (п) на палубі російського судна в окупованому Криму, 18 серпня 2015 року

Міністерство закордонних справ Росії вкотре заявило, що візити російських посадових осіб до окупованих Криму й Севастополя є «суто внутрішньою справою» цієї країни.

Як мовиться в повідомленні, там направили про це ноту до МЗС України і висловили в ній здивування з приводу демаршу Києва через візит до окупованих територій, зокрема, президента Росії Володимира Путіна і прем’єр-міністра Дмитра Медведєва.

У понеділок, 17 серпня, Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з черговим здійсненням найвищим керівництвом Росії 17 серпня неузгодженого з Україною візиту на територію окупованого Криму.

«Відповідну ноту протесту з вимогою пояснити причини демонстративної неповаги президентом Росії Володимиром Путіним, головою російського уряду Дмитром Медведєвим та іншими посадовими особами чинного законодавства України й норм міжнародного права і припинити практику таких візитів спрямовано в МЗС Росії», – сказано в повідомленні українського міністерства.

При цьому, передбачаючи зміст відповіді, МЗС України наголосило, що спроби Кремля інтерпретувати «ці непогоджені візити в Україну як внутрішньодержавні поїздки є нікчемними».

Крим та Севастополь є і залишатимуться невід’ємною частиною України для всього цивілізованого світу, який надав належну оцінку діям російської сторони, запровадивши відповідні обмежувальні заходи, нагадали в Києві.

Наприкінці лютого – на початку березня 2014 року перекинуті з Росії та кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без прикметних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбулися так звані референдуми про статус півострова й міста, за оголошеними результатами яких Росія заявила, що анексувала їх до свого складу. Ні Україна, ні більша частина світової спільноти не визнали цього.

XS
SM
MD
LG