Доступність посилання

ТОП новини

Понад 300 українських бійців лікувалися в країнах НАТО – Богомолець


Пораненого українського солдата транспортують до госпіталю в Артемівську (ілюстративне фото)
Пораненого українського солдата транспортують до госпіталю в Артемівську (ілюстративне фото)

Лікування та реабілітацію в 15 країнах-членах НАТО пройшли 309 тяжко поранених українських бійців, повідомила голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

За її словами, частина військових ще залишається на лікуванні, але більша частина бійців, поранених під час АТО на Донбасі, уже повернулися додому.

Найбільше поранених (87) прийняли на лікування в Польщі. 46 солдатів пройшли лікування в Німеччині; в Литві та Латвії – по 32 бійці. 12 поранених лікувалися у США, стільки ж – у Болгарії.

Також українцям допомагали в Румунії, Угорщині, Естонії, Словаччині, Хорватії, Греції, Франції, Словенії та Великій Британії.

Ця гуманітарна програма НАТО поширювалася і на Грузію, яка не є членом альянсу. В цій країні допомогли восьми українським військовим.

Ольга Богомолець повідомила, що оплачують лікування українських військових у закордонних клініках уряди приймаючих країн, кошти на авіаперельоти поранених збирають, зокрема, і депутати Верховної Ради, оскільки в бюджетах України та країн-партнерів «на це не можна було оперативно виділити кошти».

Організація Об’єднаних Націй повідомила 8 вересня, що жертвами конфлікту на сході України стали 7962 людини, 17811 людей були поранені. Ця статистика включає і військових, і цивільних, в ООН вважають, що «це занижена оцінка, справжнє число може бути значно вищим», мовиться в заяві агенції ООН з прав людини.

З початку проведення АТО лікарні однієї лише прифронтової Дніпропетровської області прийняли понад 5300 поранених бійців.

Конфлікт між урядовими військами і проросійськими сепаратистами на сході України розпочався у квітні 2014 року. Згідно з мінськими домовленостями, на лінії контакту з середини лютого 2015 року мав діяти режим припинення вогню, проте активні бойові дії тривали до початку вересня.

XS
SM
MD
LG