Доступність посилання

ТОП новини

Країни «Вишеградської групи» закликали до спільних зусиль для вирішення міграційної кризи


Під час зустрічі в Балатонфюреді, 8 жовтня 2015 року. На цьому фото за круглим столом Мілош Земан, Андрей Кіска і Янош Адер (л -> п)
Під час зустрічі в Балатонфюреді, 8 жовтня 2015 року. На цьому фото за круглим столом Мілош Земан, Андрей Кіска і Янош Адер (л -> п)

Країни «Вишеградської групи» та Хорватія погодилися, що країни Євросоюзу не у змозі вирішити міграційну кризу поодинці, адже це проблема глобального масштабу, і подолати її можливо спільними зусиллями у сфері гуманітарної, кримінально-правової та оборонної політики. Про це йшлося в перебігу дводенної наради голів держав-членів «Вишеградської групи» та Хорватії, що закінчилася в угорському містечку Балатонфюред.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на запрошення президента Угорщини Яноша Адера до цієї країни прибули президенти Чехії, Словаччини і Польщі, до яких приєдналася президент Хорватії, яка приїхала до Угорщини ще раніше для обговорення міграційної кризи.

Виступаючи перед журналістами на прес-конференції після завершення переговорів, Янош Адер наголосив, що всі країни-члени ЄС повинні піклуватися про біженців, та не слід втрачати пильність, адже не всі мігранти є втікачами з регіонів бойових дій: багато з них прямує до Європи в надії на краще життя, а ще дехто може становити загрозу для національної безпеки, зазначив він.

Президент Польщі Анджей Дуда закликав до вироблення дієвої спільної політики ЄС для подолання міграційної кризи.

Президент Чехії Мілош Земан вважає, що ЄС поки що не у змозі захистити свої зовнішні кордони, тому дуже важливими є заходи кожної окремої країни щодо їхнього захисту. За його словами, його країна і надалі виступає проти системи квот.

Чехія також надаватиме допомогу Угорщині у справі охорони кордонів, уже є рішення про спільне патрулювання з чеськими військовими та поліцією.

Президент Словаччини Андрей Кіска висловився за постійне погодження кроків між країнами-членами, щоб уникнути розпаду Європейського союзу.

Президент Хорватії Колинда Ґрабар-Китарович попередила, що міграційна криза буде затяжною, а тому закликала виділяти більше коштів на цю потребу країнам-членам ЄС і створювати табори для біженців у Йорданії, Лівані та Туреччині.

XS
SM
MD
LG