Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: вирішення бізнес-проблем власника «Гуліверу» збіглося з працевлаштуванням дочки Наливайченка


Валентин Наливайченко з дочкою Ольгою
Валентин Наливайченко з дочкою Ольгою

Після працевлаштування дочки колишнього голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка Ольги у фірму мультимільйонера Віктора Поліщука бізнес останнього зміг вирішити кілька давніх проблем з правоохоронцями. До такого висновку дійшли журналісти програми розслідувань «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший», проаналізувавши перебіг подій навколо рішень судів і СБУ стосовно справ проти бізнесу Поліщука.

У фірму ТОВ «Техенерготрейд» зі статутним капіталом у 715 мільйонів гривень 26-річна Ольга Наливайченко працевлаштувалась восени 2014 року. На своїй сторінці у соцмережі Linkedin вона вказала, що отримала посаду заступника голови юридичного департаменту компанії Віктора Поліщука.

Вже у січні підлеглий Валентина Наливайченка, слідчий СБУ, закриває справу щодо незаконного відчуження державної землі фірмам Поліщука.

Йдеться про 94,67 гектара земель держпідприємства «Радіопередавальний центр» у Броварах. У 2013 році арбітражний керуючий, Держземагентство і броварські депутати фактично подарували Віктору Поліщуку річний бюджет міста у вигляді цієї землі. Про це йшлося у розслідуванні телепрограми «Наші гроші».

Справу відновили після звільнення Валентина Наливайченка з СБУ в червні цього року. На початку цього місяця прокуратура наклала арешт на 94,67 гектара землі у Броварах, що перейшли безоплатно структурам бізнесмена Поліщука.

Крім того, 17 лютого 2015 року судді Київського апеляційного адмінсуду ухвалили рішення, яке дозволило фірмі Віктора Поліщука не сплачувати 40 мільйонів гривень у бюджет.

За даними фіскальної служби, ТОВ «Техенерготрейд», засновником якого є Віктор Поліщук, не сплатило в український бюджет 40 мільйонів гривень, бо гроші, ймовірно, відмило через конвертаційний центр. Але суд не став на сторону податківців, ухваливши рішення на користь Поліщука.

Ні Віктор Поліщук, ні Валентин Наливайченко не змогли пояснити відносини, що між ними склалися. Наливайченко заявив журналістам програми «Схеми», що він не знає, хто такий Віктор Поліщук. Водночас останній не став заперечувати знайомство із екс-головою СБУ. Також Віктор Поліщук заперечує той факт, що дочка Валентина Наливайченка наразі працює у його фірмі. На запитання: «Коли звільнили Ольгу Наливайченко?», Віктор Поліщук не відповів.

XS
SM
MD
LG