Доступність посилання

ТОП новини

Росія звинувачує Туреччину в «захисті» бойовиків «Ісламської держави»


Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв звинуватив Туреччину у захисті бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава», заявивши, що деякі турецькі посадові особи мають «прямий фінансовий інтерес» у продажу нафтопродуктів з контрольованих бойовиками заводів.

Медведєв заявив про це сьогодні в Єкатеринбурзі, через день після того, як турецькі військові збили російський бомбардувальник Су-24, звинувативши його в порушенні повітряного простору країни.

За словами російського прем’єра, збиття літака прирівнюється «до захисту бойовиків терористичної групи «Ісламська держава».

Медведєв додав, що відносини між двома країнами «підірвані», і попередив, що наслідком цього може стати вихід Росії зі спільних проектів з Туреччиною, а турецькі фірми можуть втратити позиції на російському ринку.

Російський Су-24 був збитий турецьким винищувачем F-16 24 листопада біля турецько-сирійського кордону. Одного з пілотів, що катапультувалися, вдалося врятувати, інший загинув, за даними Міноборони Росії, через те, що був обстріляний із землі.

Туреччина стверджує, що російський бомбардувальник порушив її повітряний простір і проігнорував неодноразові попередження. Російська влада наполягає, що Су-24 перебував у небі над сирійською територією. Президент Росії Володимир Путін назвав збиття російського літака Су-24 «ударом у спину» і заявив, що це матиме серйозні наслідки для відносин Росії і Туреччини.

Посли країн-учасниць НАТО, які зібралися на екстрене засідання 24 листопада, закликали Туреччину до спокою і витримки у зв’язку з ситуацією навколо збитого турецьким винищувачем російського бомбардувальника.

Дипломати, які були присутні на зустрічі, розповіли агентству Reuters, що жоден з 28 послів країн Північноатлантичного союзу не висловився на підтримку дій Росії. При цьому багато висловили заклопотаність тим, що Туреччина не супроводила російський літак до моменту, коли б він залишив її повітряний простір.

XS
SM
MD
LG