Доступність посилання

ТОП новини

Тіньового бізнесу протягом року не поменшало – статистика


©Shutterstock
©Shutterstock

Спрощена система оподаткування – це спосіб компромісної детінізації – експерт

Київ – 42 відсотки української економіки залишаються в тіні, як і минулого року, повідомляє Мінекономрозвитку. Однією з головних причин високого рівня тінізації в уряді, як і рік тому, називають податковий тиск на фонд оплати праці. На цю тему у Міністерстві економічного розвитку провели навіть дослідження.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виведенню зарплат з тіні можуть посприяти тільки комплексні зміни податкового навантаження на фонд заробітної плати, переконана голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Має бути зроблено комплексно багато кроків, для того, щоб унеможливити уникнення від оподаткування через використання різних схем, примусити себе і всіх нас і виплачувати, і отримувати зарплати тільки білі
Ніна Южаніна

«Що означає комплексні? Податкове навантаження має зменшитися як на саму фізичну особу, так і на роботодавця. Але ще має бути зроблено комплексно багато кроків, для того, щоб унеможливити уникнення від оподаткування через використання різних схем, примусити себе і всіх нас і виплачувати, і отримувати зарплати тільки білі», – говорить Ніна Южаніна та наголошує, що такий комплексний підхід передбачає проект податкової реформи, розроблений профільним парламентським комітетом.

Натомість заступник міністра фінансів Олена Макеєва стверджує, що саме урядовий проект податкової реформи спрямований на зниження тиску на фонд заробітної плати.

Треба боротися з корупцією в державних органах, з одного боку, а з іншого – треба будувати довіру між владою і бізнесом
Олена Макеєва

«Та реформа, яка запропонована сьогодні Міністерством фінансів, є узагальненням побажань і очікувань від бізнесу. І в першу чергу, суттєве зниження податкового навантаження на фонд заробітної плати. Іншим критерієм, чому тіньова економіка дуже висока в тій чи іншій країні, як зазначає Світовий банк у своїх останніх дослідженнях, – це відсутність відчуття відповідальності платників податків. За рахунок корупції, яка дуже висока в Україні. Тому треба боротися з корупцією в державних органах, з одного боку, а з іншого – треба будувати довіру між владою і бізнесом», – зазначила заступник міністра фінансів.

Захист прав і законних інтересів бізнесу державою стане противагою тінізації – експерт

Тінізація економіки не зводиться лише до виплати зарплат в конвертах чи до тіньової зайнятості, зазначає старший економіст центру Case Україна Володимир Дубровський. Він назвав комплекс заходів, які, на його думку, сприяли б збільшенню легальної частки бізнесу.

Треба вводити податок на майно підприємств. Від такого податку ухилитися практично неможливо
Володимир Дубровський

«По-перше, не треба чіпати спрощену систему оподаткування. Спрощена система оподаткування – це спосіб компромісної детінізації для малого і частини середнього бізнесу. По-друге, треба терміново приймати податкову реформу, яка б знизила навантаження на фонд заробітної плати. По-третє, треба приймати не просто податкову реформу, а податкову реформу, яка б дійсно змінила відносини між платниками податків та державою. Треба вводити податок на майно підприємств. Від такого податку ухилитися практично неможливо», – каже Дубровський.

Експерт також наголосив, що противагою перебуванню в тіні має стати захист прав і законних інтересів бізнесу державою. Якщо ж держава цього не робить, то навряд чи слід очікувати швидких позитивних змін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG