Доступність посилання

ТОП новини

Від прокуратури Криму вимагають розслідувати обшуки в Криму у екс-журналіста АТR


Еміне Джеппарова
Еміне Джеппарова

Радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар написала заяву в прокуратуру Криму, яка працює при Генпрокуратурі України, за фактом обшуків у помешканні колишнього журналіста телеканалу АТR, редактора продакшн-студії QaraDeniz production Романа Спиридонова, які провели співробітники Слідчого комітету Росії та управління ФСБ Росії по Криму і Севастополю. Про це повідомляє прес-служба Мінінформації України в понеділок, 14 грудня.

За словами радника українського міністра, тиск на свободу слова на півострові носить системний і цілеспрямований характер.

«Окрім справ «26 лютого» і «3 травня», у окупаційної влади Криму з’явився ще один інструмент тиску – «блокадна справа» проти власника телеканалу АТR. Під цим приводом неодноразово проводили обшуки в будинках колишніх співробітників каналу, вилучали техніку. Мета таких дій – занурити всіх в страх і мовчання», – зазначила Джеппар.

Вона вважає, що вчинені російськими силовиками в Криму дії містять ознаки злочинів, передбачених статтею 171 Кримінального кодексу України «умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста», статтею 162 КК України «порушення недоторканності житла» і статтею 186 КК України «грабіж».

10 грудня в будинку редактора продакшн-студії QaraDeniz production Романа Спиридонова, який раніше працював редактором на телеканалі ATR, провели обшук. За словами адвоката Джеміля Темішева, обшук пов’язаний з кримінальною справою щодо ініціатора громадянської акції щодо блокади Криму, власника телеканалу ATR Ленура Іслямова. У той же день пройшов обшук і у батьків Спиридонова, його самого потім викликали на допит у ФСБ.

Вранці 9 грудня пройшов обшук у колишнього гендиректора ATR Ельзари Іслямової. Це був другий обшук у рамках кримінальної справи щодо Іслямова. Прокуратура АРК при Генпрокуратурі України почала досудове розслідування по факту цього обшуку.

2 листопада відбувся обшук і у колишнього заступника директора ATR Лілі Буджурової.

Після припинення роботи ATR на півострові Буджурова і Іслямова створили незалежну продакшн-студію QaraDeniz production.

XS
SM
MD
LG