Доступність посилання

ТОП новини

В УГКЦ припустили можливість святкувати Різдво за григоріанським календарем


Глава УГКЦ Святослав (Шевчук)
Глава УГКЦ Святослав (Шевчук)

В Українській греко-католицькій церкві розглядають можливість спільного святкування Різдва з церквами, які вшановують це свято за григоріанським календарем, сказав глава УГКЦ блаженніший Святослав (Шевчук).

Як сказав він в ефірі Радіо «Марія», фактично велика частина УГКЦ святкує Різдво та інші свята за григоріанським календарем, зокрема у країнах української діаспори, але в Україні далі зберігається святкування за юліанським календарем.

«Ми повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем – так, як це зараз роблять не тільки католики, але й більшість православних церков світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст», – наголосив Святослав.

Але, як повідомляє департамент інформації УГКЦ, він також зазначив, що з історії відомо: такі зміни, як, зокрема, зміни календаря, вже не раз провокували церковні поділи і розколи.

«Я прагну, щоб це питання піднімала не тільки ієрархія, а й миряни. Усе церковне тіло може перейнятися ідеєю святкування нерухомих свят за григоріанським календарем. Крім цього, ця ідея повинна мати екуменічний характер. Ми будемо мати достатньо сили це здійснити, коли перехід ми здійснимо разом із нашими православними братами. Тоді це прихильно сприйметься широким загалом України і не породить нових перешкод для відновлення єдності єдиної помісної Київської церкви», – сказав блаженніший Святослав.

У той час як християнські церкви західного обряду і протестанти користуються прийнятим у звичайному житті григоріанським календарем також і як церковним, деякі православні церкви і католицькі церкви східних обрядів (серед них і українські), а також так звані давньосхідні церкви продовжують використовувати як церковний календар давніший і менш точний юліанський, що відстає від реального вже на два тижні, тоді як звичайне життя в їхніх країнах іде за григоріанським календарем. Таким чином, через те, що Новий рік опиняється перед Різдвом, вірні або мусять через піст вельми скромно святкувати новорічні свята, або порушують піст.

При цьому більшість православних церков світу вже перейшла на реформований календар, що зветься новоюліанським: він на практиці цілком збігається з григоріанським (різниця в один день настане тільки 2800 року), відтак і всі нерухомі свята, серед них і Різдво, припадають на ті самі дні, що й у григоріанському. Але Великдень та інші рухомі свята, пов’язані з датою Великодня, далі визначаються в новоюліанському календарі за тими самими правилами, що й у старому юліанському.

На цю ж тему:

Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) і cекретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов (праворуч)
Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) і cекретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов (праворуч)

25.12.2015
Турчинов пропонує відзначати церковні свята за григоріанським календарем

«Може вже настав час і Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом із більшістю цивілізованих країн?» дал
23.12.2015
Чи існує «католицьке Різдво» і коли народився Спаситель?

Коли до «старого» і «нового» Нового року додасться ще і «нове» та «старе» Різдво, виникне купа проблем. Але проблема «подвійної моралі» буде знята далі
XS
SM
MD
LG