Доступність посилання

ТОП новини

КСУ 22 січня оголосить рішення щодо змін до Конституції в частині правосуддя


©Shutterstock
©Shutterstock

Конституційний суд України 22 січня оголосить рішення щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Як повідомляє прес-служба суду, КСУ розглянув на закритій частині пленарного засідання звернення Верховної Ради щодо відповідності положень законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Висновок суду буде оголошений 22 січня в 10:00.

22 грудня 2015 року Верховна Рада направила в КСУ звернення щодо конституційності законопроекту № 3524 про внесення змін до Конституції в частині правосуддя. 12 січня Конституційний суд почав розглядати це звернення.

Президентський законопроект, серед іншого, передбачає зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік не менше ніж 30 років і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, відтепер перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

XS
SM
MD
LG