Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії розгляне апеляцію у справі кримського євромайданівця проти ФСБ 11 лютого – адвокат


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Дмитро Сотников, адвокат засудженого в анексованому Росією Криму активіста Євромайдану Олександра Костенка, повідомив, що Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії призначив на 11 лютого розгляд апеляції про припинення провадження за скаргою у справі «Костенко проти ФСБ». Про це Сотников повідомив на сторінці у Facebook.

За його словами, 5 лютого 2015 року Костенка викрали біля дверей власного під'їзду невідомі. Його батько відразу ж звернувся в поліцію, але отримав відмову в порушенні кримінальної справи через те, що його сина, як заявила поліція, ніхто не викрадав, а затримали співробітники ФСБ Росії.

«Заподіявши Олександрові Костенку шкоду здоров’ю середньої тяжкості, його змусили написати явку з повинною й зізнатись у тому, що 18.02.2014 року він кинув у співробітника «Беркута» камінь, перебуваючи в Києві на Майдані, чим зробив останньому синяк на передпліччі (легку шкоду здоров’ю)», – написав Сотников.

Під час розгляду кримінальної справи по суті «Київський районний суд» у системі російської окупаційної влади в Сімферополі відмовився досліджувати докази тортур і викликати свідків. Адвокат вважає, що провадження за скаргою Костенка суд припинив на протиправних підставах, а апеляційні скарги захисту суд до розгляду взагалі не брав.

21 листопада 2013 року в Києві розпочалися протести громадських активістів у відповідь на рішення уряду України на чолі з Миколою Азаровим про зупинення процесу підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Довгострокову акцію назвали Євромайданом. Пік протестів припав на січень – лютий 2014 року.

Активістові Євромайдану з Криму Олександрові Костенку присудили чотири роки і два місяці тюремного ув’язнення. За версією слідства, 18 лютого 2014 року Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітникові кримського спецпідрозділу «Беркут». Активіст, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу також зберігав за місцем проживання нарізну зброю. Костенко своєї провини не визнає. Його захист планує подати скаргу до Європейського суду з прав людини.

Костенка утримують у колонії в Кіровській області Росії.

XS
SM
MD
LG